Još jedan dodatak bogatom izboru biljnih mleka, koje takođe možemo napraviti kod kuće. Za piće je posebno ukusno kad je ohlađeno jer tako njegov bogat ukus dolazi do izražaja.
Za litar mleka od kikirikija potrebno je:
300 g neslanog kikirikija (oljuštenog)
1 litar vode
prstohvat himalajske soli
po želji 2-3 urme ili 1-2 kašike prirodnog tečnog zaslađivača (nektar od agave ili kokosa, pirinčani slad i sl.)
Priprema:
Kikiriki stavite u posudu i prelijte vodom pa ostavite da se natopi preko noći. Ako upotrebite suve urme, namočite ih u odvojenu posudu, pa kada omekšaju, uklonite koštice. Sledeći dan kikiriki isperite, stavite u blender, dodajte so i vodu, pa ako želite, dodajte natopljene urme ili zaslađivač. Miksajte nekoliko minuta pa procedite kroz gustu cediljku i sipajte u teglu.
Želite li vrlo gusto, kremasto mleko od kikirikija, nakon namakanja, isperite ga i kuvajte ga u litru i po vode. Kada tečnost provri, kuvajte 30-ak minuta kako bi kikiriki jako omekšao. Ostavite da se malo ohladi pa dobro umutite (sa istim dodacima) da biste dobili gust napitak, koji ne treba da procediti. Držite u frižideru. Pre upotrebe, promešajte ili protresite teglu.