recept dana

PONESTAJE VAM SITNIH KOLAČICA? Pozovite prijatelje i familiju na BELU tortu sa lešnicima!

Novogodišnji i Božićni praznici zahtevaju dobre kulinarske ideje 

foto: Shuterstock

Za I i II koru po:

6 belanaca

200 g šećera

1 kašičica sirćeta

 

Krem II:

250 g margarina

250 g šećera u prahu

 

 

Krem I:

12 žumanaca

100 g šećera

5 kašika brašna

1 kašika gustina

500 ml mleka

250 g pečenih i samlevenih lešnika

 

Ostalo:

400 g šlaga

 

Priprema:

 

Umutiti dve kore od po 6 belanaca, 200 g šećera i kašičice sirćeta. Belanca mutiti, postepeno dodavati šećer i na kraju sirće. Koru susiti na 180 stepeni oko 40 minuta, a u pleh u kojem se peku korice staviti pek papir. Napraiti dve takve kore.

 

Prvi fil: Od pola litra mleka odvojiti 100 ml, a ostatak (400 ml) staviti da se kuva. Umutiti 12 žumanaca sa 100 g šećera. Kada se to umuti dodati 5 kašika brašna, kašiku gustina i ostatak mleka, i još malo mutiti mikserom najmanjom brzinom. U vrijuće mleko dodati umućena žumanca i kuvati krem (najbolje je to kuvati u loncu za mleko), pa ohladiti.

 

Drugi fil: Umutiti 250 g margarina i 250 g šećera u prahu. Kada se fil sa žumancima ohladi, sjediniti prvi i drugi fil i na kraju dodati lešnike.

 

Filovati sledećim redosledom: kora - fil - šlag - kora - fil - šlag.

 

Na kraju tortu ukrasiti preostalim šlagom i ukrasiti.