Povrće jedinstvenog ukusa

Zdravlje na tanjiru: Plavi patlidžan

0
Ovo povrće jedinstvenog ukusa bogato je brojnim vitaminima i mineralima koji povoljno utiču na imunitet, smanjuju holesterol i poboljšavaju celokupno stanje organizma.

 

Entoni Bordejn

 

foto: Shuterstock, Profimedia

Poznati američki kuvar Entoni Bordejn poznat je kao veliki gurman i hedonista koji uživa u isprobavanju novih ukusa i recepata. Slavni šef njujorške kuhinje posebno voli specijalitet koji potiče iz Libana, a baba ganuš često sprema gostima u svom restoranu, ali i prijateljima.

 

Zimski hit: Kroz hladne dane uz vitaminsku salatu zdravlja!

 

foto: Shuterstock, Profimedia

Papucaki 

 

Sastojci:

 

1 veći plavi patlidžan


300 grama mlevenog junećeg mesa


1 glavica luka


1 čen belog luka


so, biber, kari, đumbir u prahu


1 pavlaka za kuvanje

 

Priprema:

 

Plavi patlidžan iseći napola, izrezati ga nožem ukoso, napraviti mrežu, posoliti ga i ostaviti da odstoji kako bi pustio vodu i gorčinu. Za to vreme prodinstati luk i meso, dodati začine, malo peršuna i seckanog crvenog paradajza.

 

Ako je patlidžan velik, pre punjena izdubiti ga i staviti u rernu da se zapeče desetak minuta. Potom patlidžan napuniti smesom, preko ga zaliti pavlakom za kuvanje i staviti u rernu da se peče pola sata na temperaturi od 220 stepeni.

makonda-tracker