Sastojci:
100 g patlidžana
So
2 cikorija salate
4 kašike maslinovog ulja
Po 1/2 crvene i zelene paprike
Sok od jednog limuna
Biber
Malo šećera
Kašika kapra
Nekoliko grančica peršuna
Priprema:
Oprati plavi patlidžan, obrisati ga i iseći na šnite debele oko 2 cm, posoliti i ostaviti da stoji oko pola sata, a zatim ocediti. Očistiti cikoriju, pokidati listove, oprati je, ako su listovi veliki mogu se iseći na manje. Oprati paprike, očistiti i iseći na trake. Dobro zagrejati maslinovo ulje i u njemu propržiti kolutove plavog patlidžana sa obe strane, dok ne dobije lepu zlatnožutu boju i hrskavu koru.
Kraljevsko predjelo: Mimoza salata sa makaronama
Za sos izmešati sok od limuna sa solju, biberom i šećerom. Mešajući dodati dve kašike ulja. Na četiri tanjira poređati listove cikorije, pečene šnite plavog patlidžana i isečene paprike. Zatim sve posuti sa malo kapra i preliti pripremljenim sosom. Oprati peršun, dobro ga otresti od vode i iskidati listiće sa drščica. Garnirati sa listovima peršuna i servirati kao prilog bareni krompir ili uz baget.