važno je da znamo

Ranim prepoznavanjem spasava se život: Koji su simptomi RAKA MATERICE?

0

Kao i u slučaju ostalih tumora, rana dijagnoza raka materice je ključna za uspešno lečenje

foto: stockfour/Shutterstock
foto: stockfour/Shutterstock

Kako se navodi na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje "Beograd", rak materice je najčešći maligni tumor genitalnog sistema žena u Evropi i nalazi se na četvrtom mestu po učestalosti u ženskoj populaciji, iza karcinoma dojke, debelog creva i pluća. Što se tiče statitistike u Srbiji, rak endometrijuma je na drugom mestu među malignim oboljenjima ženskih reproduktivnih organa, odmah nakon karcinoma grlića materice, a kada uzmemo u obzir sva maligna oboljenja, na petom mestu u populaciji žena.


Godišnje od ovog oboljenja u Srbiji oboli oko 700-800 žena, a umre skoro 200, navodi Gradski zavod.

 

Prema pisanju zdravstvene platforme Healthline i američkog Nacionalnog intituta za rak, oko tri od 100 žena u Sjedinjenim Američkim Državama dobije dijagnozu raka materice u nekom trenutku u životu, a više od 80 odsto pacijentkinja živi pet godina i duže posle dijagnostikovanja.


Ukoliko do dijagnoze dođe, rano otkrivanje i lečenje povećavaju verovatnoću za remisiju.

 

Devojka, Žena
foto: goodluz/Shutterstock

Koji su faktori rizika?


Ne može sa sigurnošću da se kaže šta dovodi do razvoja kancera materice, ali jesu poznati faktori rizika koji su povezani s njim. Ne neke od njih nije moguće uticati, a to su godine (češće se primeti kod žena starijih od 50 godina,a rizik raste s godinama), porodična anamneza i geografski faktor (recimo, češće obolevaju Evropljanke i Južnoamerikanke).

 

Zabeleženo je i da se rak materice češće javlja kod žena koje su primenjivale hormonsku terapiju za ublažavanje menopauzalnih tegoba i drugih zdravstvenih rizika u menopauzi, kao i kod gojaznih osoba, onih koje konzumiraju alkohol, ne praktikuju fizičku aktivnost... Utvrđeno je i da je rizik viši kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika, dijabetes, povišen krvni pritisak ili rak jajnika i dojke.


Gradski zavod navodi i da ćene koje nisu rađale imaju viši rizik za rak materice, kao i žene koje su prvu menstruaciju imale pre 11. godine, a menopauzu kasno, posle 54. godine.

 

Materica, Jajnici, Rak jajnika
foto: Shutterstock

Koji su simptomi raka materice?


Kako piše Healthline, jedan od najčešćih pokazatelja ove bolesti su abnormalna vaginalna krvarenja. To može da uključuje:

 

 

  • promenu dužine ili obilnosti menstruacije
  • vaginalno krvarenje ili tačkasto krvarenje između menstruacija


Drugi potencijalni simptomi su:

 

  • vodeli ili krvavi vaginalni iscedak
  • bol u donjem delu stomaka ili karlice
  • bol prilikom intimnih odnosa
  • nenamerni gubitak težine


Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, obavezno zakažite posetu lekaru. Oni ne moraju nužno da ukazuju na ozbiljno oboljenje, ali je vrlo važno proveriti to na vreme.

 

 

makonda-tracker