verovali ili ne

OVAKO SE SVAKI DAN NARUŠAVA ZDRAVLJE: 5 stvari za koje ste mislili da su zdrave — a ZAPRAVO imaju sasvim suprotan efekat

0

Neki od proizvoda i predmeta koje redovno koristimo kako bi poboljšali svoje zdravlje zapravo imaju sasvim suprotan efekat

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Iako na prvi pogled deluju kao idealno rešenje i način da poboljšate kako svoje zdravlje tako i kvalitet života, neki od ovih predmeta ne bi trebalo da čine vašu svakodnevicu.

 

Sunđer za kupanje

 

foto: Profimedia

Ne samo što koži prija nežan dodir sunđera nego smo zahvaljujući njemu sigurni da smo se temeljnije oprali i iskorišćavamo više gela za tuširanje, koji bi se bez sunđera samo isprao. Međutim, s upotrebom sunđera za kupanje stiže nam još nešto — bakterije!


Sunđeri su idealno mesto za rast bakterija, gljivica i buđi — napominje njujorška lekarka Džesika Vajser i napominje da je i najsitnija rana na koži moguće mesto za ulazak mikroorganizama u telo.

 


Kako rešiti problem? Ukoliko ne možete više da zamislite održavanje lične higijene bez sunđera, pronađite neki od prirodnih vlakana jer se u njima nalaze enzimi koji onemogućavaju razmnožavanje mikroorganizama. Naravno, nakon upotrebe ga dobro isperite i menjajte sunđer svakog meseca!


Blender

 

foto: Profimedia

Smutiji su napravili pravu revoluciju u načinu pripreme hrane i važan su saveznik onima koji biraju da se hrane zdravo. Bez obzira na to pravite li sokove i kaše od voća ili od povrća ili ga koristite u neke manje zdrave i beskrajno ukusne svrhe, imajte na umu da je guma na ivici posude, tik ispod poklopca, još jedan dom katerija! Štaviše, naučno istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo je da je ova guma treći najprljaviji predmet u prosečnoj kuhinji i da se na njemu mogu naći buđ, salmonela, pa čak i Ešerihija koli.


Kako rešiti problem? Posle svakog korišćenja, dok perete blender obratite posebnu pažnju na ovaj deo aparata i dobro ga istrljajte. S vremena na vreme, koristiće i da po gumi pospete sodu bikarbonu, prelijete sirćetom i ostavite da odstoji 15 minuta, a potom isperete.


Pasta za izbeljivanje zuba

 

foto: Profimedia

Iako deluju kao brz, lak i pouzdan način da dođemo do beprekornog osmeha, Klifton M. Keri, profesor stomatologije na Univerzitetu Kolorado, napominje da dugotrajno korišćenje ovih pasti može da ošteti zubnu gleđ.

 

Kako rešiti problem? Ili upotrebljavajte pastu za izbeljivanje kraći period ili zatražite preporuku od svog zubara.


Gumene špatule i četkice

 

foto: Shutterstock

Pretpostavljamo da posle svake upotrebe operete ovaj jednostavni i genijalni kuhinjski alat, ali koliko često skinete nastavak i operete dršku i deo ispod gume?


Ovaj deo je tik iznad gume blendera na listi najprljavijih stvari u kuhinji i zauzima visoko drugo mesto iz razloga što se malo ko seti da redovno pere i ovaj sitan prostor, u kojem se mikroorganizmi i te kako razmnožavaju.


Kako rešiti problem? Svaki put kad perete gumene kuhinjske alate, ako njihovi vrhovi mogu da se skinu s drške, obavezno ih razdvojite i dobro operite svaki milimetar.


Štapići za uši

 

foto: Profimedia

Smola u ušima nije lep prizor, ali ona nije tu bez razloga — odavno je poznato da ušni vosak ima zaštitnu funkciju jer onemogućava prašini i sličnim česticama da uđu u uho. Naravno, ukoliko se previše nagomila, i ova smola može da izazove probleme poput upala i bolova, a u tome joj pomažemo svaki put kad čistimo uši. Naime, ako štapić gurate duboko, svaki put delić voska ugurate u uvo i čistite samo spoljni deo.


Kako rešiti problem? Umesto štapića, radije koristite maramice, kojima ćete očistiti samo deo oko samog ulaza u uho. Ukoliko pak ne možete da odolite štapićima, budite veoma oprezni i čistite ih nežnim kružnim pokretima, ne previše blizu ulaza.

 

 

makonda-tracker