važan korak

Znaćete skoro u dan koliko je staro: Test za utvrđivanje koliko je sveže jaje traje samo 1 sekund

0

Pre farbanja jaja, obavezno uradite ovaj superbrzi test kako biste bili sigurni da ćete pred Uskrs ukrasiti samo najsvežija

Uskršnja jaja treba da budu što svežija pre farbanja da bi bila bezbednija za jelo i da bi se boja bolje 'primila'
Uskršnja jaja treba da budu što svežija pre farbanja da bi bila bezbednija za jelo i da bi se boja bolje "primila"foto: Daniela Josifova / Alamy / Alamy / Profimedia

Nema hrane koja može da traje zauvek, pa tako i jaja imaju svoj rok trajanja, koji je s njima veoma važno pratiti jer mogu da budu opasna ukoliko se pojedu prekasno.


Srećom, zahvaljujući svojoj jakoj ljusci, jaja su prilično otporna, ali je u svakom slučaju neophodno skladištiti ih pravilno i voditi računa o datumu koji je na pakovanju naznačen kao vreme kada im ističe rok trajanja.


Ako pak nemate taj podatak ili iz nekog drugo razloga niste sigurni koliko je staro jaje, postoji vrlo jednostavan način da to proverite pre nego što odaberete jaja koja ćete ofarbati za Uskrs.

Kako da znam koliko je jaje staro?


Za svako jaje kome ćete na ova način proveriti svežinu treba vam jedna providna posuda, malo vode i po jedan sekund.


U providnu činiju ili čašu sipajte hladnu vodu i zatim pažljivo spustite jaje u nju. Treba da obratite pažnju na to da li jaje pada na dno posude ili pluta po vrhu.

 

Uskršnja jaja treba da budu što svežija pre farbanja da bi bila bezbednija za jelo i da bi se boja bolje 'primila'
Uskršnja jaja treba da budu što svežija pre farbanja da bi bila bezbednija za jelo i da bi se boja bolje "primila"foto: ARMEND NIMANI / AFP / Profimedia
  • Ukoliko je jaje horizontalno položeno po dnu, staro je 1-3 dana, tj. sveže.
  • Ako je donji deo jajeta blago izdignut, a vrh položen na dnu, staro je 4-6 dana. Ako je donji deo još podignutiji, jaje je staro 7-9 dana.
  • Jaje koje pluta u sredini staro je 10-18 dana, a jaje kojem donji deo pluta iznad površine vode staro je više od 19 dana.

 

Test za utvrđivanje svežine jajeta
Test za utvrđivanje svežine jajetafoto: grayjay, Shutterstock, Glossy

Da biste bili sigurni da će jaja dugo ostati sveža i jestiva, ne držite ih u vratima pošto će se na taj način brže kvariti usled čestog otvaranja i njihovom izlaganja vazduhu i naglim promenama temperature. Idealno je čuvati jaja u u kutiji u uglu srednje pregrade.


Jedna od najvećih opasnosti konzumiranja pokvarenog jajeta svakako je salmonela, jedan od najčešćih oblika trovanja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Koja jaja su najtvrđa?

 

makonda-tracker