zanimljiva saznanja

Kesica košta samo 26 dinara! Ovaj začin DOKAZANO pomaže u mršavljenju, kod stomačnih problema i zapaljenja

0

Nakon što je ova začinska biljka vekovima koristila u narodnoj medicini, sprovedeno je više studija o njenim efektima i utvrđeno je da zaista može biti od pomoći

foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock
foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock

Kim (lat. Carum carvi) začinska je biljka koja ima dugu primenu u narodnoj medicini širom sveta, a poznato je da su je koristili još stari arapski lekari, nakon čega je preneta u Evropu.


Danas se gaji širom Starog kontinenta, najviše u Holandiji, dok je u Srbiji najčešće uzgajana u Vojvodini.


Iako se često smatra semenom, zbog svojih malih dimenzija, ono što nam je dostupno u prodavnicama zdrave hrane zapravo su sićušni i osušeni plodovi biljke. Njen blago gorki ukus uglavnom podseća na korijander, anis, komorač i sladić. Može se koristiti mlevena ili cela, a obično se dodajte pecivima i čorbama, kao i jakim pićima.

 

Kim se koristi za više zdravstvenih tegoba
Kim se koristi za više zdravstvenih tegobafoto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock

Što se tiče primene za zdravlje, uglavnom se koristi čaj od kima, a medicinska platforma Healthline piše da su naučne studije dokazale da ova biljka uistinu ima pozitivne efekte na organizam.

 

Jedna kašika kima (6,7 grama) sadrži:

 

  • 22 kalorije
  • 1,3 grama proteina
  • 0,9 masti
  • 3,34 grama ugljenih hidrata
  • 2,6 grama vlakana
  • 6,7% preporučenog dnevnog unosa bakra
  • 6,1 % preporučenog dnevnog unosa (za žene) gvožđa
  • 5,4% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
  • 4,8% preporučenog dnevnog unosa mangana
  • 3,6% preporučenog dnevnog unosa kalcijuma
  • 4,6% preporučenog dnevnog unosa cinka


Uz to, kim obiluje antioksidansima, koji štite telo od slobodnih radikala, a tu su pre svega limonen i karvon.


Uticaj kima na zdravlje


Kim se vekovima koristi zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje, a Healthline piše da nauka podržava neke od tvrdnji od efektima ove začinske biljke.

 

Naučna istraživanja podržavaju neke od tvrdnji o efektima kima
Naučna istraživanja podržavaju neke od tvrdnji o efektima kimafoto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock
  • Može da pomogne u smanjenju zapanjenja


Nekoliko jedinjenja u kimu pokazuje snažna antioksidansna i antiinflamatorna svojstva, navodi se u studiji koju je mikrobiolog dr Mohadiz Mahbubi objavio 2019. u časopisu Natural Products and Bioprospecting.


Dok je upala prirodan odgovor tela, hronično zapaljenje može da dovede do razvoja različitih oboljenja, poput inflamatorne bolesti creva, akada mogu da se jave grčevi, gasovi, dijareja, čirevi i iritacije tkiva u digestivnom traktu.

 

U studiji sprovedenoj nad miševima, i ekstrakt i esencijalno ulje kima pokazali su se efikasnima u smanjenju zapaljenja u tkivu debelog creva. U pitanju je istraživanje Odeljenja za farmakologiju i toksikologiju Univerziteta medicinskih nauka u Isfahanu iz 2013. koje je obećavajuće, ali je i dalje neophodno još istraživanja o tome kako kim deluje na zapaljenski proces u ljudskom telu.

 

Zdrava ishrana osnova je zdravog organizma
Zdrava ishrana osnova je zdravog organizmafoto: David Prado Perucha/Shutterstock
  • Može da poboljša varenje

 

U narodnoj medicini, kim se dugo koristio kod više problema digestivnog sistema, uključujući loše varenje i čir na želucu. Šta o tome misli nauka?


Nekoliko manjih studija u kojima su učestvovali ljudi pokazalo je da ulje kima može da opusti glatke mišiće unutar digestivnog trakta, što ublažava simptome kao što su gasovi, grčevi i nadutost.

 

Kako je utvrđeno istraživanjem čiji su nalazi objavljeni u medicinskom magazinu Neurogastroenterology & Motility 2017, kim može da smanji simptome stomačnih tegoba i poboljša kvalitet života pacijenata koji imaju funkcionalnu dispepsiju.


Iako nije precizno objašnjen mehanizam kojim se to postiže, veruje se da je zaslužno antimikrobno svojstvo ove biljke, budući da je jedna studija otkrila da esencijalno ulje kima može da blokira rast štetnih bakterija u crevima, bez uticaja na zdrave bakterije, piše Healthline.


Uz to, studija naučnika Univerziteta medicinskih naučnika u Teheranu iz 2018. godine pokazala je i da ekstrakt kima može da pomogne u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori, poznate po tome što izaziva pojavu čira na želucu i probavnih problema.

 

Kim se pokazao korisnim kod stomačnih tegoba
Kim se pokazao korisnim kod stomačnih tegobafoto: goffkein.pro/Shutterstock
  • Može da pomogne u mršavljenju

 

Kim se često preporučuje za mršavljenje, a naučno je utvrđeno da to nije bez razloga.


Istraživanje koje je sproveo Državni univerzitet u Kuala Lumpuru 2013. trajalo je 90 dana, a u njemu je učestvovalo 70 žena koje su svakodnevno uzimale po 30 ml rastvora sa 10% ulja kima.

 

Rezultati, koji su objavljeni u akademskom listu Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, pokazali su da su one na kraju istraživanja značajno smršale, snizile indeks telesne mase i procenat masti u telu, posebno u odnosu na žene koje su bile u placebo grupi.


Takođe, stručnjaci su primetili i snižen unos kalorija i ugljenih hidrata.


Kako je objašnjeno, ovaj efekat kima mogao bi imati veze s pozitivnim promenama nivoa bakterija u crevima koji utiču na regulaciju hormona, metabolizam masti i apetit, ali je potrebno još istraživanja.

 

Uz to, kesica kima od oko 8 grama u supermarketima košta oko 26 dinara, što ga čini i vrlo pristupačnim začinom.

 

Za mršavljenje može biti korisno dodati kim ishrani
Za mršavljenje može biti korisno dodati kim ishranifoto: Nina Buday/Shutterstock
  • Nije sve idealno


Kako piše WebMD, seme kima je poznato i po tome što snižava nivo šećera u krvi, iako je neophodno još studija koje bi objasnile ovu vezu. Zbog toga bi, piše ova medicinska platforma, dijabetičari trebalo da budu oprezni kada konzumiraju kim, bilo u zrnima, ulju ili kroz ekstrakt, naročito ako unose veće količine.


WebMD navodi da bi u tom slučaju moglo doći do hipoglikemije, pa bi osobe koje imaju problem sa šećerom u krvi trebalo da se konsultuju sa svojim izabranim lekarom pre nego što uvedu kim u svoj jelovnik.


Takođe, ovaj medicinski portal dodaje da još uvek nema istraživanja o tome kako kim utiče na trudnice, te bi i one trebalo da ga izbegavaju u većim količinama dok ne bude poznato više detalja o njegovim efektima.

 

 

 

makonda-tracker