Fino ajurvedsko jelo

Za savršen balans: Kičari od basmati pirinča i mungo dala

0
Ovakva ishrana omogućava odmor digestivnom sistemu, dajući više energije prirodnom procesu detoksifikacije tela. Tokom detoksa, kada se u pripremanju kičarija doda odgovarajuće povrće, ono daje teksturu, ukus i predstavlja važan izvor vlakana.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sastojci:

 

1 šolja belog basmati pirinča


1/2 šolje žutog mungo dala


2 supene kašike gija

 

Začini:

 

1/4 kašičice crnog semena slačice


1/2 kašičice kumina u zrnu


1/2 kašičice kurkume


1/2 kašičice korijandera u prahu


1/2 kašičice komorača u prahu


1 prstohvat asefotide (hing)


1 kašičica sveže narendanog đumbira


1 kašičice prirodne mineralne soli


6 čaša vode


Lekoviti puter gi

 

Priprema:

 

Mungo dal potopiti preko noći ili minimum četiri sata pre kuvanja. Prosuti vodu od natapanja i dodati pirinač, zatim isprati smesu još minimum dva puta, ili dok voda od ispiranja ne postane bistra. U šerpi srednje veličine zagrejati gi na umerenoj vatri, i dodati seme crne slačice i kumin. Ostaviti na vatri dok zrnca ne počnu da pucketaju. Zatim dodati kurkumu, korijander, komorač, asefotidu i svež đumbir.

 

Za bolje varenje: Slatko-kiseli čatni od jabuke

 

Brzo mešati dok ne pusti aromu par momenata. Dodati pirinač i dal u šerpu i dinstati kratko konstantno mešajući. Zatim dodati 6 čaša vode i pojačati vatru na maksimum dok ne dođe do ključanja. Kada proključa, dodati so, smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti da se kuva otprilike 40 minuta. Po želji, ovom receptu se može dodati lako svarljivo povrće (špargla, šargarepa, celer, tikvica, slatki krompir, grašak).

makonda-tracker