Sastojci:
1 šolja belog basmati pirinča
1/2 šolje žutog mungo dala
2 supene kašike gija
Začini:
1/4 kašičice crnog semena slačice
1/2 kašičice kumina u zrnu
1/2 kašičice kurkume
1/2 kašičice korijandera u prahu
1/2 kašičice komorača u prahu
1 prstohvat asefotide (hing)
1 kašičica sveže narendanog đumbira
1 kašičice prirodne mineralne soli
6 čaša vode
Lekoviti puter gi
Priprema:
Mungo dal potopiti preko noći ili minimum četiri sata pre kuvanja. Prosuti vodu od natapanja i dodati pirinač, zatim isprati smesu još minimum dva puta, ili dok voda od ispiranja ne postane bistra. U šerpi srednje veličine zagrejati gi na umerenoj vatri, i dodati seme crne slačice i kumin. Ostaviti na vatri dok zrnca ne počnu da pucketaju. Zatim dodati kurkumu, korijander, komorač, asefotidu i svež đumbir.
Za bolje varenje: Slatko-kiseli čatni od jabuke
Brzo mešati dok ne pusti aromu par momenata. Dodati pirinač i dal u šerpu i dinstati kratko konstantno mešajući. Zatim dodati 6 čaša vode i pojačati vatru na maksimum dok ne dođe do ključanja. Kada proključa, dodati so, smanjiti temperaturu, poklopiti i ostaviti da se kuva otprilike 40 minuta. Po želji, ovom receptu se može dodati lako svarljivo povrće (špargla, šargarepa, celer, tikvica, slatki krompir, grašak).