naročito je važno pred zimu

One su TATA MATA za svaki IMUNITET: Uz ove 4 biljke zaboravite na GRIP, VIRUSE i BAKTERIJE tokom cele godine

0

Kada je imunitet u pitanju tu je priroda najmoćniji saveznik. Ukoliko želite da tokom cele godine budete zdravi i jedri koristite moć ove 4 biljke

foto: Shutterstock / eldar nurkovic
foto: Shutterstock / eldar nurkovic

Imuni sistem je glavi odbrambeni sistem svakog čoveka. On nam pomaže da se izborimo sa infekcija, koje su izazvane bakterijama, virusima i drugim mikroorganizmima.

 

Njegova antitela i antitoksini prepoznaju strana tela i šalju bela krvna zrnca da ih napadnu. Kada je imuni sistem oslabljen, čovek teže izlazi na kraj sa bolestima. On je tada skloniji prehladama, infekcijama i virusima.

 

 

Kada je lečenje iz prirode u pitanju najbolji sagovornik nam je niko drugi do jedan od najmlađih srpskih travara, Marko Stevanović.

 

- Čovek treba da uradi sve da ne oslabi imuni sistem. Dugotrajan stres, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, alkohol, nikotin, rafinisani proizvodi... Sve ovo izuzetno utiče na slabljenje imuniteta - ističe on. 

 

Za svakog čoveka veoma su korisne namirnice koje su bogate vitaminom A (sok od šargarepe), koje su zajedno sa vitaminom C možda najvažniji vitamini za imuni sistem. Esencijalne masne kiseline (kao one u lanenom semenu), kao i namirnice bogate vitaminima B i E su od velike koristi.

 

Šargarepa
foto: Shuterstock

 

Rekli smo šta utiče na slabljenje imuniteta, a evo i šta će ga ojačati.

 

- Fizička aktivnost, pravilna ishrana (sa dosta žitarica, voća, povrća, mahunarki), čist vazduh, pozitivno razmišljanje utiču pozitivno na imuni sistem - dodaje Marko iz Ostružnice, pa dodaje: 

 

- Da bismo ojačali svoj imuni sistem, nisu nam potrebne biljke koje rastu u drugim delovima sveta ( Južna Amerika, Azija... ) koje se non stop reklamiraju. U svakom delu sveta postoje biljke koje jačaju imunitet, za to svoje područje. Posebna je tema učinkovitosti takvih proizvoda iz uvoza ( hemija, neadekvatno skladištenje, rok trajanja...).

 


Dakle, kao zaključak se izvodi to da je potrebno samo koristiti one biljke koje rastu u našem području.

 

Marko navodi i koje biljke imaju pozitivan efekat na imuni sistem:

 

Beli luk: Najbolji prirodni antibiotik, razarač kancerogenih i masnih ćelija. Njegov jak ukus i miris potiču od njegovih sumpornih jedinjenja, koja uspešno deluju protiv svih mikroorganizama.

 

Proklijali beli luk, Beli luk
foto: tag2016/Shutterstock

 

Crni luk: Svojim isparljivim uljima i jedinjenjima popud alicina i glikozida poznat je po smirenju zapaljenskih procesa u organizmu. Ubrzava oporavak i zalečenje grla i disajnih puteva, a u kombinaciji sa belim lukom formira odličnu zaštitu disajnih puteva, krajnika, krvnih sudova, jetre i creva.

 

Ren: Koren ove biljke predstavlja jedan od najboljih čistača sinusnih kanala i bronhija. Bogat je vitaminom C koji je važan za jačanje imunog sistema, a svojim uljima pomaže kod problema sa astmom i alergijskim stanjima.

 

 

Ljuta paprika: Pored belog luka ova biljka ima ključnu ulogu u svim procesima oporavka. Uloga ljute paprike jeste poboljšanje cirkulacije, a time povećanje dotoka krvi u oboleli deo tela, čime se podstiče efikasnija borba ćelija imunog sistema. Osećaj pečenja i temperature koji ona izaziva jeste proces izlečenja u kome supstanca kapsicin podstiče ćelije imunog sistema u jaču borbu protiv neprijatelja.

 

Dakle, sada samo treba da odete u nabavku i krenete da kontinuirano radite na svom imunitetu. Zdravlje leži u prostim namirnicama, koje su dostupne svakom od nas. 

 

 

makonda-tracker