OBAVEZNO

Šta nakon posta? Koje namirnice su NEOPHODNE ORGANIZMU nakon VIŠENEDELJNOG konzumiranja POSNE hrane

0

Da li znate šta se dešava sa vašim organizmom nakon što završite post?

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ukoliko ste postili ceo uskršnji post verovatno ste primetili određene promene na vašem organizmu.

 

Varenje vam je sigurno bolje, ali moguće je da, ukoliko ste navikli meso da jedete svaki dan, osetite se usporenije i da imate manji pad energije ako niste našli adekvatnu zamenu za meso.

 

U tome će vam pomoći pasulj, orašasti plodovi, soja i žitarice.

 

Meso je inače jako bitno u održavanju nivoa gvožđa, pa ukoliko ste postili onda proverite krvnu sliku. Da biste izbegli ovo, potrebno je da unosite spanać i sočivo.

 

Problem je posle posta ukoliko želite da se vratite na stari režim ishrane. Najgore što možete da uradite vašem telu jeste da se odjednom prejedete. Zato napravite balans između nemasnih proteina, povrća, voća, ugljenih hidrata i zdravih masti.

 

Prvo, tri grupe namirnica koje treba da jedete nakon posta su proteini (pileće grudi, grčki jogurt, pasulj, grašak i sočivo, ribe i školjke, tofu), kao i voće i povrće.

 

S druge strane, trebalo bi da ograničite namirnice koje su kalorične i sadrže velike količine dodatih šećera, zasićenih masti i soli koje su nezdrave za srce.

 

Ono što treba da izbegavate su keks, kolači, torte, voćna pića i određeni čajevi, a ono što vas neće zasititi već učiniti još gladnijim su krekeri, čips i perece.

 

 

makonda-tracker