NEOBIČAN RECEPT

Svečana i vrlo izdašna: Punjena uskršnja pogača nikog ne ostavlja ravnodušnim, a tu je i sočni umak koji morate probati

0

Tradicionalno se pravi za Uskrs, ali ovu pogaču možete mesiti za bilo koje slavlje jer je najpre vrlo izdašna i jako elegantno izgleda

Punjena uskršnja pogača sa aromatičnim umakom
Punjena uskršnja pogača sa aromatičnim umakomfoto: Printscreen/youtube/Appetizing.tv-Baking Recipes

Sve smo bliži mini odmoru i velikom prazniku - Uskrsu, koji se svake godine obeleži najpre tradicionalnim farbanjem jaja na Veliki petak, a potom i dobrom trpezom sa porodicom.

 

Jedna od neizostavnih stvari, pored raznih predjela, kolača i ukusnih jela, na prazničnom stolu je svakako uskršnja pogača.

 

Iako će vam na prvi pogled po ovom receptu delovati da je priprema zahtevna, zapravo nije, već samo iziskuje malo više strljenja, ali svakako će se na kraju isplatiti jer izgleda jako svečano i može se mesiti za bilo koje slavlje, a takođe je i jako ukusna i bogata.

 

Takođe, uz nju ide i aromatičan umak koji se savršeno slaže uz lisnatu pogaču, balansira ukuse i daje poseban šmek svakom zalogaju.

 

 

Za pripremu uskršnje pogače biće vam potrebni sledeći sastojci:

 

  • lisnato testo: 400 g

  • kremsir: 60 ​​g

  • kačkavalj: 150 g 

  • šunka: 100 g 

  • kiseli krastavci: 100 g 

  • kuvana jaja: 3 kom

  • jaja: 1 kom

  • puter: 40 g

  • brašno: 30 g

  • mleko: 300 ml 

  • ruzmarin: 10 g

  • crni biber: 5 g

  • so: 8 g

  • beli luk: 5 g 

  • parmezan: 50 g 

 

 

 

Priprema uskršnje pogače:

 

  1. Na krajevima razvučenog lisnatog testa napravite resice dužine oko 1/3 testa, debljine oko 1 cm.
  2. Uzmite po 3 resice testa i ispletite pletenicu, tako do kraja dok sve resice ne budu ispletene.
  3. Potom, uzmite kremsir i namažite stranu testa  na kojoj nisu pletenice.
  4. Preko razmazanog sira, narendajte kačkavalj i ravnomerno raspodelite, zatim i kockice šunke, i sitno seckane kisele krastavce.
  5. Skuvana jaja narendajte i njih stavite preko ostalih sastojaka na testu.
  6. Umutite jedno jaje i namažite testo tik uz pletenice.
  7. Urolaje nafilovan deo, slobodno stisnite malo i nabijte testo, do pletenica.
  8. Potom rolat obavijte pletenicama i polako ga oblikujte u krug.
  9. Sa ostatkom umućenog jajeta premažite celu pogaču odozgo, pa je stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i peći oko 30 minuta.

 

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/Appetizing.tv-Baking Recipes

 

Priprema umaka koji savršeno ide uz ovu pogaču:

 

Dok se pogača peče, otopite puter, dodajte brašno pa polako dolivajte mleko dok sve vreme mešate.

 

Ubacite ruzmarin, biber i so, beli luk narendajte, kao i parmezan, pa sve još malo prokuvajte uz mešanje kako bi se dobila kremasta i glatka masa.

 

Kada se pogača prohladi, isečene kriške umačite u umak i uživajte u svakom zalogaju.

 

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

 

makonda-tracker