Gde leži mudrost

Srećni u tišini: 5 saveta kako se (i zašto) vežba ćutanje

0
U današnjem društvu nešto se stalno dešava, u konstantnom smo pokretu pa je tišina retka, a mnogima čak i neprijatna...

 

Držanje jezika za zubima može da vam sačuva posao ili da vam pomogne da naučite nešto o sebi ili nekom drugom.

 

foto: Profimedia

Uostalom, svi smo razgovarali sa ljudima koji samo čekaju da završimo priču da bi i oni nešto rekli i znate koliko je to iritantno. Razgovori postaju pravi onda kada prestanete da razmišljate o tome šta ćete reći sledeće i, umesto toga, zapravo saslušate sagovornika.

 

4. Pomoći ćete sebi.

 

Unutrašnjem glasu takođe treba šansa da progovori, ali nekad je teško da on dođe do izražaja jer mi nikako da ućutimo. U eri u kojoj živimo, tekstovi u magazinima, knjige, filmovi, serije i drugi ljudi nas konstanto savetuju kako da radimo na sebi.

 

Kada smo stalno okruženi nekim ljudima počinjemo nesvesno da "kupimo" način na koji pričaju, kako se ponašaju i usvajamo njihovo mišljenje, i tako se uklapamo u grupu. Ali kada ćutimo, to nam daje prostora da posmatramo stvari sa strane i na taj način ne dolazimo u opasnost da izgubimo svoje JA.

 

Obavezno ponavljajte ovih 5 stvari pred spavanje, a rezultati će vas oduševiti

 

5. Naučićete nešto.

 

Neverovatno je koliko informacija možemo da "upijemo" i koliko drugačije pristupamo stvarima kada dovoljno ćutimo i zapravo obraćamo pažnju na ono što se dešava oko nas. Slušanje svih argumenata pre nego što shvatimo na čijoj smo strani pomaže nam da posmatramo stvari iz različitih perspektiva i da rastemo kao individue.

 

Kada prvo posetimo i dobro osmotrimo neko mesto, to nas može odvesti do sjajnih iskustava. Kada upoznajemo nove ljude, ako ih pustimo da pričaju - lakše ćemo ih upoznati.

 

Naravno, ovaj tekst ne znači da bi trebalo svi da se zareknemo na ćutanje, ili da ne bi trebalo da iznosimo svoje mišljenje, jednostavno moramo da uzmemo u obzir da pričanje nije jedina opcija.

 

Svačije mišljenje je bitno, ali trebalo bi da sami biramo svoje reči i pažljivo biramo kada i kako ćemo da podelimo svoje mišljenje sa svetom. Reči su moćne. I mogu biti ili oružje ili alat, u zavisnosti od toga kako ih koristimo.

makonda-tracker