oprezno

Nutricionista RASKRINKAVA najpopularnije DIJETE Srpkinja: Zašto čuveni UN režim ishrane nije dobar izbor za MRŠAVLJENJE?

0

Stiže nam proleće, a sa njim i želja da izgledamo najbolje moguće. Upravo zato mnoge žene pribegavaju dijetama, kao metodama za skidanje viška kilograma

foto: Shutterstock / Lipik Stock Media
foto: Shutterstock / Lipik Stock Media

Nakupljeni kilogrami tokom zime već s prvim prolećnim danima postaju vidljivi, kada debele kapute zamene tanke jakne i drugi prolećni komada.

 

Onda bismo svi da brzo smršamo, da skinemo 3, 5 ili 10 kilograma koji su se nagomilali tokom zime. Tada na scenu stupaju dobro poznate dijete, koje često mogu da donesu više štete nego koristi.

 

Za portal Glossy.rs Martina Vranješ Desivojević, profesor fizičkog vaspitanja

i sertifikovani nutricionista, je pokušala da objasni da li su dijete dobre za naše zdravlje.

 

 

- Ključ za održivu kilažu i dobro zdravlje jeste u trajnim promenama navika kao i u raznovrsnoj i izbalansiranoj ishrani. Dijete su često prerestriktivne sa tendencijom da naruše zdravlje. Pored toga, treba imati u vidu i činjenicu koju navodi svetski genetičar za istraživanje gojaznosti Dr Džajls Leo da telo uvek teži da se vrati u prvobitno stanje i što brže izgubite kilograme, brže će telo aktivirati različite mehanizme koji će u budućnosti dovesti do toga, ne samo da vratite izgubljene kilograme, već i da dodate nove - objašnjava ona.

 

Jedna od omiljenih dijeta mnogih Srpkinja jeste čuvena UN dijeta. Mnoge žene su pomoću ove ishrane skinule ogroman broj kilograma, ali nisu sve tu kilažu i zadržale.

 

Da li je UN dijeta dobra po naše zdravlje?
Da li je UN dijeta dobra po naše zdravlje?foto: NDAB Creativity/Shutterstock

 

- UN dijeta propagira da se u različitim danima unose različite grupe namirnica. Postoje 4 dana: skrobni, ugljeno-hidratni, voćni I proteinski, te se ovaj ciklus kružno vrti narednih 90 dana. Nakon toga neophodno je napraviti pauzu. Navodi se da se nakon UN dijete ne vraćaju kilogrami - kaže Martina.

 

Martina navodi takođe i to da ova dijeta ima svoje prednosti, ali i mane.

 

- Prednost ove dijete jeste što nije preteška za sprovodjenje, kao i to što u odnosu na mnoge druge dijete ne izbacuje predug vremenski period određenu grupu namirnica - objasnila je ona i dodala:

 

- Pre svega moram da navedem da je zlatno pravilo za odabir ishrane, da se pridržavate upravo one koja vam neće narušiti zdravlje ukoliko biste je se pridržavali tokom čitavog život - savetuje nutricionista.

 

 

Upravo zbog tog zdravstvenog momenta mnogi stručnjaci ne preporučuju ovu čuvenu UN dijetu.

 

- Un dijeta propagira da se u različitim danima unose različite grupe namirnica , a ipak trebamo biti svesni da je našem telu neophodno da svakog dana dobije odrejenje vitamine, minerale, aminokiseline, vlakna.. A ukoliko ishrana u nekoliko dana podrazumeva samo odredjenu grupu namirnica, deficit navedenih materija je neminovan - kaže Martina Vranješ Desivojević.

 

Ona je potom objasnila da je za normalno funkcionisanje svakog organizma potrebno unosti različite hranljive materije, koje možemo dobiti samo ukoliko je naša ishrana raznovrsna.

 

Nutricionista razotkriva UN dijetu - koje su njene predosti, a koje mane?
Nutricionista razotkriva UN dijetu - koje su njene predosti, a koje mane?foto: Profimedia / Dmitriy Shironosov / Panthermedia /

 

- Uzmimo za primer činjenicu da se naš mozak hrani glukozom, a onda isti taj mozak šalje neophodne informacije našim reproduktivnim organima da urade svoj deo posle poput menstualnog ciklusa, plodnosti, začeća. Uskraćivanjem glukoze pravimo poremećaj, posebno ako je čas ima na raspolaganju, a čas ne. Naše telo postaje zbunjeno I ceo sistem kreće vremenom da se narušava - kaže profesorka i objašnjava dalje:

 

- Posledica mnogih dijeta, kod žena jesu gubitak ciklusa, neplodnost, insulinska rezistencija - tvrdi ona.

 

Insulinska rezistencija je jedna od veoma čestih bolesti današnjice, a sklonije su joj žene. Upravo one su te koje često isprobavaju razne dijete, a nisu svesne da time mogu da ugroze svoje zdravlje.

 

Da li je UN dijeta dobar izbor otkriva sertifikovani nutricionista
Da li je UN dijeta dobar izbor otkriva sertifikovani nutricionista foto: Shutterstock / Just Life

- S druge strane, kad već spominjemo insulinsku rezistenciju, uzmimo za primer ugljeno hidratni I voćni dan u ovoj dijeti. Zamislite ceo takav dan, bogat šećerom za osobu koja već ima IR (insulinsku rezistenciju), a imajte u vidu da su istraživanja pokazala da 90 posto ljudi ni ne zna da je ima. Eto dijabetesa iza ćoška - objašnjava Martina Vranješ Desivojević.

 

Na internetu se može pronaći mnogo različitih dijeta i mnoge od njih ne preporučuju fizičku aktivnost. Među njima je i gore pomenuta dijeta.

 

- Un dijeta ne preporučuje fizičku aktivnost. To mnogo govori o dijeti, odnosno da li je ona dobra za naše zdravlje ili ne. Da li ste ikada čuli da se uz zdravu i izbalansiranu ishranu ne preporučuje fizička aktivnost?  - pita Martina i dodaje:

 

 

- Un dijeta predlaže upotrebu suplemenata kako bi uneli sve ono što propuštamo u ishrani tokom pridržavanja ove dijete. Jasno je da je postojanje suplemenata iz bočice velika prednost za nas, posebno ukoliko smo u deficitu sa određenim vitaminima i mineralima, ali bitno je imati u vidu i da ih naše telo nikada neće jednako dobro apsorbovati iz kaspule kao što će iz prirodne nemirnice, jer u jednoj namirnici je i niz drugih supstanci koje omogućavaju da se svako od njih uzajamnim dejestvom iskoristi baš kako treba. Priroda je sve to udesila - objašnjava nutricionistkinja.

 

I na posletku, kao što to kod dijeta obično biva dolazi i takozvani jo-jo efekat, pa osoba često ponovo vrati sve kilograme uprkos velikom trudu koji je uložen u mršavljenje.

 

Koliko je Un dijeta dobar izbor za gubljenje kilograma
Koliko je Un dijeta dobar izbor za gubljenje kilogramafoto: Nina Buday/Shutterstock

 

- Na kraju, sigurno je da ćete uz ovu dijetu skinuti kilograme, s tim što ćete ih i sigurno vratiti ukoliko nakon nje nastavite da živite i da se hranite kao ranije, odnosno ukoliko konstantno budete u kalorijskom suficitu - zaključuje Martina.

 

Dakle, jedini pravi način za skidanje kilograma koji se neće vratiti jeste usvajanje drugačijih, zdravih navika, koje su ključ za zdravalja pre svega, a onda i odličnog fizičkog izgleda.

 

 

makonda-tracker