Ukoliko vam je jedna od najvećih želja da poboljšate zdravlje, ishranu, a pritom ne želite da slepo sledite rigorozna pravila - proverite šta nudi tzv. fleksiterijanstvo.
U današnje vreme je svima jasno da je uravnotežena ishrana, baš kao i redovna rekreacija, nešto što prevazilazi trend. Reč je o stvarnim potrebima koje naš ubrzani način života zahteva. Većina ljudi na poslu sedi, malo se kreće, a po ručak ide u pekaru ili u fast food restoran. Dugoročno gledano, takav način života je neodrživ i važno je da to stalno ponavljamo.
Srećom, o tome se danas priča više nego ikad. Jednostavna pretraga na internetu će vas uputiti u gotovo sve tajne dobre ishrane i vežbi koje možete da izvodite samostalno ili s trenerom, a problem čak postaje kako se snaći u tom obilju opcija.
Kad je reč o dijetama, postoji celi niz onih u koju se kunu poznate osobe, doktori ili neki vaši prijatelji, a istina je da ne možete znati koja vam odgovara dok ih ne isprobate. Dolazimo do momenta rigoroznih pravila koje takav režim isharane podrazumeva, zbog čega mnogi odustaju već nakon nekoliko dana.
U tom smislu, ne čudi da je nova, "fleksiterijanska" dijeta u kratkom roku stekla veliki broj pristalica širom sveta.
O čemu se radi?
Kako i sam naziv sugeriše, radi se o fleksibilnom vegetarijanstvu.
Drugim rečima, cilj je podstaći da u svoju ishranu uvrstite što više povrća i žitarica, pritom da ne izbacite meso u potpunosti. Nutricionistkinja Džordžina Mur je za australijski portal Buro 24/7 navela nekoliko argumenata koji bi vas mogli naterati da ovoj dijeti pružite šansu.
Za početak, dokazano je kako veće količine industrijskog crvenog mesa utiču na razvoj karcinoma creva, a okretanje povrću će naprotiv blagotvorno delovati na vaš probavni sistem, pa će tako vlakna koja unosimo pomoći rad dobrih bakterija. Zatim, ova dijeta ima i olakšavajući psihološki moment: ne moramo reći da više nikad nećete jesti meso i odluku učiniti težom. Umesto toga, danas ćete pojesti meso, a sledeća dva dana možda nećete osećati potrebu za njim.
Uverite se i sami: Ovo je hrana koju jedu ljudi sa ravnim stomakom (FOTO)
Činjenica koju treba spomenuti jeste i ta da je smanjena konzumacija mesa dobra za okolinu, budući da je mesna industrija jedan od većih zagađivača. Uz to, prema nekim istraživanjima, tek 4 odsto ljudi konzumira dovoljno povrća, pogotovo ako govorimo o raznolikosti.
Ako prihvatite ovaj način ishrane, koji je orijentisan upravo na to, veće su šanse da ćete postati kreativniji u izboru namirnica i jesti povrće na koje pre niste obraćali pažnju. Na kraju, ova dijeta nudi odlične alate za promenu u vašem životu, i to na način da postajete svesniji onog što unosite u svoj organizam.
Razmišljajte o tome šta dobijate iz hrane, razmišljate o uticaju koji stres ima na vaš organizam i uvek pokušajte dodatno da se uputite o temama koje mogu da budu od presudne važnosti za vaše zdravlje.