MAGIJA BALKANSKIH GLASOVA

Bogata folklorna tradicija Bugarske: Ansambl Filip Kutev nastupa sutra na Kolarcu

0
Dobitnici Gremi nagrade pred domaćom publikom u Beogradu spajaju bogato nasleđe bugarskih narodnih pesama i tradicionalne igre sa predivnim bojama i nepravilnim ritmovima.
foto: Promo
foto: Promo

Malo je ljubitelja muzike koji danas nisu ushićeni interpretacijama bugarske narodne muzike, ali za istinske ljubitelje događaj koji nas očekuje u sredu, 21. decembra 2016. godine, u 20.00 na Kolarcu biće prava poslastica.

 

Zapravo, još 1951. godine Filip Kutev uspeo da ujedini na sceni sve segmente bogate folklorne tradicije Bugarske. Ostvarujući sopstveni san, Kutev je stvorio ansambl čiji su članovi prvobitno birani iz najmanjih sela širom Bugarske, a već naredne godine u Sofiji je održan prvi nastup Ansambla. Specifična boja i način postizanja zvuka kod bugarskih glasova, po prvi put u istoriji profesionalnih horova, postigla je impresivan i zadivljujući efekat na publiku. 

 

foto: Promo

Neli Andreeva će u Kolarčevoj zadužbini nastpiti kao jedna od solistkinja sa Ženskim horom Bugarskog nacionalnog folklornog ansambla Filip Kutev. Neli je rođena u selu Narečen u Rodopskim planinama, a pre nego što je otkrila da je pevanje njen pravi poziv, svirala je klavir i gitaru. Od 1966. godine, ona živi u Sofiji i sarađuje sa čuvenim Filip Kutev ansamblom gde je trenutno prvi solista.

 

 

makonda-tracker