Katarina Radivojević: Jedna Dženi me simpatiše

3
Dok u novoj predstavi kojom polako grabi ka holivudskoj slavi igra ljubavnicu legendarne Merilin Monro, glumica Katarina Radivojević otkriva da je u gej kvartu u kom stanuje zapala za oko jednoj devojci
Katarina Radivojević, foto: Luka Šarac, privatna arhiva
Katarina Radivojević, foto: Luka Šarac, privatna arhiva

Glumica Katarina Radivojević (34) strpljivo je sačekala svojih pet minuta internacionalne slave nakon preseljenja u Sjedinjene Američke Države. Jedna od naših najboljih glumica sada malim, ali intenzivnim koracima grabi ka vratima Holivuda. Publika i kritika je s oduševljenjem prihvatila njenu novu predstavu Marilyn: My Secret koju igra u losanđeleskom Macha teatru. Naime, veliku prašinu podigla je njena uloga striptizete Lili Sen Sir koja je inače bila ljubavnica legendarne Merilin Monro. O našoj Katarini sada s velikim pijetetom izveštava i L. A. Weekly hvaleći njene umetničke sposobnosti koje u novom pozorišnom komadu dočarava kroz ulogu kontroverzne biseksualke. 

 

Story: Prilaze li vam u Americi i devojke sa osvajačkim pretenzijama?

Živim u Vest Holivudu koji je prilično gej kvart pa mi se dešava da dobijem kafu preko reda u Starbucksu zato što me izvesna Dženi simpatiše. Ali, isto se dešava i sa pripadnicima jačeg pola. Eto... (Smeh)

Story: Kako ste kao žena reagovali na saznanje da se najveći seks simbol svih vremena, fatalna Merilin Monro, okrenula istom polu navodno zbog straha od trudnoće?

Nije se ona okrenula istom polu iz tih razloga, već zato što je bila slobodnog duha. Prva veza sa ženom dogodila joj se kada je imala devetnaest godina, sa njenom profesorkom glume i to u trenutku potpisivanja svog prvog ugovora sa kućom Columbia Pictures. Bila je to Nataša Lajtes.

Story: Jesu li to, po vašem mišljenju, opravdani razlozi za odustajanje od muško-ženskih odnosa?

Nije ona odustala, bila je biseksualna. Znači da je bila u vezama s oba pola.

Story: Da li ste se sa pričom o biseksualnim sklonostima Merilin Monro susreli tek tokom priprema za pozorišni komad Marilyn: My Secret ili je ta tema i ranije zaokupljala vašu pažnju?

Priznajem da sam se prvi put susrela sa informacijama o njenoj biseksualnosti upravo kroz rad na predstavi. Takođe, saznala sam i da su biseksulne odnose imale Greta Garbo i Marlen Ditrih. Kažu da je postojao Sewing circles, u prevodu Klub žena koji je okupljao pripadnice ženskog pola sa gej sklonostima i to sve u zlatno doba Holivuda.

Story: Koliko ste kroz predstavu morali da sebi prilagođavate lik slavne striptizete Lili Sen Sir?

Nije mi bilo lako da budem izuzetno dominantna i pomalo slobodna na sceni igrajući čuvenu Lili Sen Sir, iako je rediteljka Odejlis Nanin moju tačku mnogo više prilagodila kabareu nego burleski. Svakako da je to bio veliki izazov za mene. Lili je imala plavu kosu, a ja sam brineta, ali budući da je pozorište ipak fikcija, smatram da je i to dozvoljeno.

Story: Smatrate li zabludom uvreženo mišljenje da su striptizete i plesačice promiskuitetne?

Mislim da su to predrasude, ali nemam nijednu žensku osobu u svom okruženju koja se bavi nekom od te dve profesije da bih to sa sigurnošću potvrdila.

Story: S kojim ste se zabludama susretali u karijeri?

Da su ljudi dobri, kao ;to se predstavljaju.

Story: Osećate li se kao da u Americi počinjete karijeru ispočetka ili vam mnogo znači pređašnje iskustvo u radu na Off Broadwayu?

Više ne i to zahvaljujući iskustvu sa njujorške scene koja se mnogo razlikuje od ove u Los Anđelesu. Pozorište je moja velika ljubav i moja lična odluka je da idem i na audicije za teatar jer se tu pravi razlika između nas školovanih glumaca i mnogobrojnih starleta koje žele da postanu glumice. Toga u Njujorku nema mnogo.

Story: Jeste li u predstavi usredsređeni na emotivni odnos sa koleginicom koja igra Merilin ili je srž ovog pozorišnog komada u strasti i seksualnoj privlačnosti između vaše dve junakinje?

Usredsređena sam da svoje scene koje imam uradim na najbolji mogući način. Ima mnogo scena zavođenja, ali moja koleginica Keli Mjulis koja igra Merilin, zaista je odlična glumica, tako da mi je pored nje sve lakše.

Story: Kritika se veoma pozitivno odnosi prema ulozi koju igrate naglašavajući vaše glumačke i fizičke kvalitete. Koliko vam lepota pomaže na surovom Zapadu?

Pomaže mi, pogotovo prirodnost koju imam. Ipak, često na audicijama moram da objašnjavam kako nisam model, već glumica.

Story: Kako izgleda vaš život u Los Anđelesu i kojim aktivnostima ste posvećeni u slobodno vreme?

Radnim danima redovno odlazim na audicije, često i vikendom. Pored poslovnih obaveza, svakodnevno se trudim da nađem vremena i za sebe tako da često idem na hajking brdo Runion Kenion Lup u blizini mesta gde živim. Odatle vidim ceo Los Anđeles, dišem svež vazduh, meditiram i razmišljam kako svakoga dana napredujem. Odlazim u teretanu dva, tri puta nedeljno i isto toliko puta upražnjavam kundalini jogu u koju sam se zaljubila pre nekoliko meseci. Uglavnom vikendom, kada mi obaveze to dozvole, izađem sa društvom u neki provod, bilo da je to večera ili odlazak u neki klub.

Story: Kakav vam je trenutni emotivni status?

Znala sam da ćemo doći i do tog pitanja. (Smeh) Prija mi što ovde vodim život koji nije pod budnim okom medija jer sam umorna od objašnjavanja takve vrste. Zadovoljna sam i srećna, to je ono što mogu da kažem.

Story: Šta vam nedostaje iz Srbije?

Porodica i najbliži prijatelji. Ništa osim njih i ponekad domaće hrane, ali i za nju umem da se snađem. (Smeh)

Nikola Rumenić

 

 

makonda-tracker