"sVE SMO MOGLI MI"

Tragedije i strahovi su je lomili malo po malo: Životna priča jedne od omiljenih Jugoslovenki je BOL ZA BOLOM

0

Jadranka Stojaković, koja je hipnotisala Balkan emotivnim pesmama sedamdesetih i osamdesetih, nosila je u sebi veliku tugu još od ranog detinjstva

Jadranka Stojaković umrla je na današnji dan
Jadranka Stojaković umrla je na današnji danfoto: Dragan Kadić

Na današnji dan, 3. maja 2016. godine, u Banjaluci je preminula Jadranka Stojaković, popularna kantautorka koja je izgradila veliku i nezaboravnu karijeru u staroj Jugoslaviji.


Rođena je u Sarajevu 1950. godine, a tu je i počela muzičku karijeru tokom sedamdesetih. Krajem te decenije počela je da obrađuje pesme Alekse Šantića i Desanke Maksimović, a zatim je komponovala i primenjenu muziku za televiziju.


U tom trenutku je uveliko nastupala širom Jugoslavije, na festivalima u Sarajevu, Zagrebu, Opatiji, Beogradu...

 

Jadranka Stojaković u spotu za pesmu 'Što te nema'
Jadranka Stojaković u spotu za pesmu "Što te nema"foto: trista300/YouTube Printscreen

Okušala je sreću 1972. godine pesmom "Tik, tika, taka", na jugoslovenskom izboru za predstavnika na Evroviziji, komponovala je i za sebe i za svoje kolege, a njenu slavnu karijeru obeležili su hitovi "Sve smo mogli mi", "Što te nema", "Ima neka tajna veza", "Čarobnjaci"...

Napisala je uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, bila zaposlena kao urednica u muzičkoj produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a mnogi ne znaju da se 1988. preselila u Japan, gde je provela 23 godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Civrić (@ivancivric)


Nikada nije krila da joj od malih nogu nije bilo lako u životu, da se često selila i išla od jednog člana porodice do drugog.

 

Težak život od malih nogu


Život mi je bio težak još od detinjstva. Do pete godine živela sam sa majkom, koja se selila iz mesta u mesto, pa sam prešla kod babe, a onda su brigu o meni preuzeli ujak i njegova žena. I oni su se selili po celoj Nemačkoj, Norveškoj i Španiji… – ispričala je jednom prilikom Jadranka.

 


I pre nego što je započela jugoslovensku karijeru, ona je nastupala u američkim džez klubovima u Nemačkoj. Talenat ju je odveo čak na Daleki istok, ali u svom životu u Japanu nije mogla da uživa kada je vihor rata zahvatio njenu domovinu.


Samo sam razmišljala ko je od mojih živ, ko mi nije živ... Japan tada još nije priznao Bosnu i Hercegovinu, a meni je istekao pasoš. Naravno, oni su mi obezbedili dokumenta koja su bila potrebna da bih ostala tamo, ali kući nisam mogla. U Sarajevu sam imala rodbinu i tetku koja je umrla od gladi, ali nisam imala kud – prisećala se Jadranka svojevremenom.


Papire je uspela da dobije, ali u ratu je osim članova porodice izgubila i stan.


Ostala sam bez svog stana u rodnom Sarajevu, u njega je ušao neki čovek koji ga je posle rata, dok sam još bila u Japanu, preprodao – ispričala je svojevremeno pevačica.

 

Jadranka Stojaković u spotu za pesmu 'Što te nema'
Jadranka Stojaković u spotu za pesmu "Što te nema"foto: trista300/YouTube Printscreen

Uskoro su se pojavili i zdravstveni problemi. Na jednom koncertu u Japanu je, prilikom izlaska na bis, doživela povredu, a njeni bolovi su vremenom sve bili teži.


Publika me je pozvala na bis, a kako Japanci vole pompezan izlazak na scenu u potpunom mraku, saplela sam se o kabl, pala i teško se ozledila. Nisam ništa slomila, ali povredila sam koleno, a zbog pada pri naglom trzaju glavom nešto se dogodilo s dovodom krvi u mišiće. Noge su mi postepeno otkazivale dok nisam postala potpuno nepokretna – ispričala je kantautorka, kojoj je potom dijagnostikovana amiotrofična lateralna skleroza.

Iz Azije se Jadranka vratila nakon smrti sestre, kako bi je sahranila, a onda je usledila još jedna tragedija – na putu ka groblju, u saobraćajnoj nesreći joj je preminula druga sestra, koja se nalazila u automobilu ispred njenog.

 

Jadranka Stojaković umrla je na današnji dan
Jadranka Stojaković umrla je na današnji danfoto: Dragan Kadić

Ipak, i u poslednjim godinama, kada je bila veoma teškog zdravstvenog stanja, ostala je posvećena muzici i stvaranju, pozitivnog stava i opijena umetnošću.


Interesantno je to kada se u životu čovek zapita šta je to sreća i koliko svesno utičemo na svoje pozitivne misli, na svoja dobra dela. Ako mene danas pitate šta bih želela, to bi se odnosilo na sve. Volela bih da ljudi razmisle o sebi i o svom životu – rekla je ona u jednom od svojih poslednjih intervjua za Dnevni avaz.


Kako je pričala, iako je doživela mnogo teških stvari, najviše je žalila što nije dobila potomstvo, a kao jedan od razloga navela je to što nikada nije pronašla čoveka koji bi bio ljubav njenog života i s kojim bi se savršeno uklapala.

 


Žao mi je što nisam zasnovala porodicu i što nemam decu. Žao mi je što nemam nekom detetu da prenesem svoje pesme i muziku. Razlog je, između ostalog, bio i taj što je mali broj muškaraca mogao da trpi sve što sam radila – od pevanja, slikanja, produciranja... Moj privatni život se izjalovio, ali šta da radim – ispričala je.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Godina kada je Jugoslavija stala

 

makonda-tracker