neobičan životni put

Umrla je slomljenog srca jer je odabrao Kamilu: "Druga Čarlsova ljubavnica" umrla je posle misteriozne nesreće

0

Od velikog prijateljstva i strasti došli su do toga da ona proganja Čarlsa u invalidskim kolicima, a on izdaje saopštenje u kom naglašava da s njom nema ništa. Preminula je malo posle Dajane

Kraljica pratila Kamila i kralj Čarls zavoleli su se početkom 70-ih, ali ona nije tada bila jedina u njegovom životu
Kraljica pratila Kamila i kralj Čarls zavoleli su se početkom 70-ih, ali ona nije tada bila jedina u njegovom životufoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Ljubav kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile traje duže od pola veka i jedna je od najpoznatijih priča u istoriji.


Dok se ceo svet divio njegovoj supruzi princezi Dajani, tadašnji prestolonaslednik britanskog trona imao je oči samo za svoju dugogodišnju (ne tako) tajnu ljubav Kamilu i ni to što su oboje bili u brakovima i što su rizikovali sve nije ih razdvojilo.


Njihova ljubav je samo rasla, uvećavala se i jačala, a krunisana je brakom tek 2005. godine.

Međutim, iako je Kamila tako dugo bila prva u njegovom srcu, mnogi ne znaju da je Čarls imao i druge važne veze, a jedna od najbitnijih u njegovom životu bila je ledi Dejl Trajon, poznatija kao Kanga, koja je umrla svega nekoliko meseci nakon princeze Dajane.


Ko je "Čarlsova druga ljubavnica" Kanga?


Rođena je kao Dejl Elizabet Harper, u Melburnu 1948. godine, kao najstarije od troje dece lokalnog štamparskog magnata Barija Harpera. Još kao dete je mnogo vremena provodila po bolnicama – najpre je imala spinu bifidu, pa Leg-Kalve-Pertesovu bolest.

 

Ledi Dejl Trajon, poznatija kao Kanga
Ledi Dejl Trajon, poznatija kao Kangafoto: BY MICHAEL STEPHENS / AFP / Profimedia

To joj, međutim, nije slomilo duh, pa je Kanga bila srce svake žurke i obavezna gošća na događajima koji su okupljali visoko društvo.


Čarlsa je upoznala 1966. godine u Viktoriji, a potom se preko svog supruga Entonija Trajona sedamdesetih zbližila s prestolonaslednikom i ušla u krug njegovih bliskih prijatelja.

 

Koliko su Trajonovi bili povezani s Krunom govori i to što je Čarls krstio dvoje od četvoro dece, a Dejlin prvi sin je čak nazvan po njemu.

Upravo Čarls bio je taj koji joj je dao nadimak Kanga, po kom je Dejl potom nazvala svoju modnu kuću.

Kako je tekao odnos Čarlsa i Kange?


Dugo nije bilo jasno kakva je bila priroda odnosa sina kraljice Elizabete II i lepe Australijanke, mnogo toga otkriveno u dokumentarnom filmu iz 2008. godine, u kom je dat bliži uvid u ovu ljubavnu priču. Prvi put je par doveden u vezu u čuvenoj ispovesti princeze Dajane koju je dala Endruu Mortonu ("Dajana: Njenim rečima"), ali je tada samo pomenut ovaj odnos.

Prema tvrdnjama upućenih, Kanga i Čarls počeli su da se viđaju tokom sedamdesetih, nakon što je princ raskinuo s Kamilom početkom decenije. Nije, ipak, poznato koliko je ta veza bila ozbiljna i je li Kanga bila "materijal za ženidbu". Pošto je već 1973. bila udata – teško da bi bila dočekana u Bakingemskoj palati raširenih ruku.

Čarls je jednom prilikom izjavio da je Kanga bila "jedina žena koja ga je ikada razumela", a poznato je da joj je često pisao ljubavna pisma i da je posetio njene roditelje.


Kako je vreme prolazilo, Čarls se vraćao Kamili i uskoro su razlike između njegovih ljubavnica postale očigledne. Kamila je odrastala u visokim, aristokratskim krugovima u Engleskoj i znala je kada, kome i šta sme da kaže, kako se očekuje da se ona ponaša kao ljubavnica prestolonaslednika. Na kraju krajeva, i njena prabaka Alis Kepel svojevremeno je bila ljubavnica nekadašnjeg princa od Velsa, kog istorija pamti kao kralja Edvarda VII.

 

Princ Čarls i Kamila u aurtomobilu u prvim godinama ljubavi
Princ Čarls i Kamila u aurtomobilu u prvim godinama ljubavifoto: David Cole / Alamy / Alamy / Profimedia

Nije poznato u tom trenutku, ali je u jednom momentu Čarls "presekao" i između Kange i Kamile odabrao ovu drugu. To je Australijanki, navodno, slomilo srce.


Mrzela je Kamilu, ali joj je princeza Dajana, nakon što se Čarls oženio, bila simpatična i izgradila je dobar odnos s njom, pa su tako jednom prilikom 1986. viđene na zajedničkom ručku.

Kako je prolazilo vreme, Kangi je zdravlje bilo sve lošije, pa joj je dijagnostikovan i rak materice. Postala je devedeseth zavisna od lekova protiv bolova, zbog čega je hospitalizovana 1996. godine.

Tada je usledila nova drama – dok je bila na lečenju, pala je s prozora i slomila kičmu, a dok se oporavljala uporno je ponavljala da ju je neko gurnuo. Drugi su, međutim, bili sigurni da je pokušala da izvrši samoubistvo.


Međutim, njena prijateljica Sara Majls naglasila je da je Kanga do samog kraja tvrdila da je neko pokušao da je ubije, a posebnu sumnju izazivalo je to što Kangin suprug baron Tajron pozvao njene prijatelje na ručak i sve vreme ih ubeđivao da je ona slučajno pala.


Samo nekoliko nedelja kasnije, on je podneo zahtev za razvod, posle čega je Kanga sama živela u hotelu "Ric". Izlečila se zavisnosti od analgetika, ali se potom odala alkoholu.

Navodno je pred smrt bila opsednuta Čarlsom, pričali su njeni bližnji. Krajem devedesetih je zabeleženo da ga je u invalidskim kolicima proganjala na polo meču, nakon čega je on morao da izda saopštenje za javnost u kom se distancirao od nje. Naveo je da je s Kangom "pričao jednom ili dvaput godišnje" i da više nisu bliski prijatelji.


Ona se, međutim, nije predavala, pa je svojoj drugarici Sari tih dana rekla:


Ja ću biti kraljica Engleske!


Razbolela se prilikom boravka u Indiji, zbog čega se hitno vratila u Englesku, gde joj je utvrđena sepsa.


Umrla je 15. novembra 1997. godine, tri meseca posle smrti princeze Dajane, a dva meseca pre svog pedesetog rođendana.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata vladavinu

 

makonda-tracker