On stoji iza nekih od njihovih najvećih hitova

Tragovi prošlosti: Upoznajte PRVOG pevača grupe Van Gogh (FOTO, VIDEO)

0
Grupa Van Gogh pojavila se 1986. godine singlom "Tragovi prošlosti", a zatim i debi albumom, nakon čega je prestala sa radom. Goran Milisavljević je bio pevač i autor svih pesama sa prvog albuma, osim "Tragova prošlosti", nju potpisuje zajedno sa Đukićem, koji je bio gitarista benda...
foto: Youtube screenshot
foto: Youtube screenshot

Drugi album grupe Van Gogh objavljen je 1991. godine, i tada je Zvonimir Đukić Đule obnovio grupu i preuzeo ulogu pevača. Originalni pevač bio je Goran Milisavljević.

 

foto: Petar Đorđević/Story press

Gorana možete videti u spotu za pesmu "Tragovi prošlosti", a zanimljivo je da upravo on stoji iza nekih od najvećih hitova benda, uključujući i ultimativni hit "Neko te ima".

O čemu govore "Tragovi prošlosti"?

Sudbina naroda koji živi na ovim prostorima, u ratovima isprekidanoj istoriji, uvek me je potresala i inspirisala. Ratovi su nam odnosili najbolji deo genetskog materijala. Interesantno je možda reći da je tekst za pesmu 'Tragovi prošlosti' u originalu bio drugačiji.

 

Baš sam bio zadovoljan tim tekstom, ali se ostatku benda prva strofa nikako nije dopadala: 'Našli su metak umesto srca / kad su otvorili moje grudi / a umeo sam na stolu u pijanim čizmama / igrati vojnički ples'.

Đule Van Gogh: Život je lavirint

 

Đuletu i Srbi je to bilo neprihvatljivo, pa je Đule napisao novu prvu strofu koja je i završila na albumu. Oko toga je izbio prvi od naših, kako će se kasnije pokazati, brojnih sukoba. I danas žalim što sam popustio pod pritiscima", rekao je on, piše Noizz.

 

"Neko te ima" je verovatno najveći hit grupe, ali tek retki znaju da vi stojite iza njega. Šta pomislite kad danas čujete tu pesmu?

Setim se svog slomljenog srca, pesma je istinita", dodao je.

Van Gogh ove godine slavi 30 godina postojanja, a veliki rođendanski koncert najavljen je za 26. novembar u Belexpo centru.

makonda-tracker