Junaci serije Otvorena vrata ponovo na okupu

Pogledajte fotografije sa snimanja nastavka kultne serije Otvorena vrata koja će se od aprila emitovati na TV Prva.
3
1 / 35

TV serija Otvorena vrata snimana je '94 i '95 godine i predstavljala je svojevrsnu kritiku posrnule srpske kulture i političke scene devedesetih godina, kroz jednu građansku ali neobičnu porodicu. Uprkos tome, emitovana je za vreme Miloševićevog režima na Prvom programu RTS, u udarnom terminu.

Ukupno 34 epizode x 45 minuta pisalo je 13 scenarista, režiralo 9 reditelja a igralo je skoro stotinu glumaca. Kreatori serije bili su Miloš Radović i Biljana Srbljanović, koji su napisali i osnovni koncept nastavka serijala.

Nijedna druga serija nije naišla na takvu kontradiktornost u svojoj sudbini: od prvobitnog muka ili smejanja krišom – do kultne serije sa više stotina hiljada ozbiljnih fanova.

- U borbi protiv svega postojećeg devedesetih, Otvorena vrata dobacila su mnogo dalje od očekivanog i nameravanog. Iz godine u godinu uvećavao se broj fanova, likovi su postajali sve popularniji a replike iz serije ušle su u svakodnevni govor. Zato smo odlučili da snimimo nastavak. Da vidimo šta se dogodilo sa porodicom Anđelić-Jakovljević u proteklih 20 godina. A i da napravimo neki rezime vremena u kome živimo.

Dragoslav je renovirao stan u kojem je živeo sam sa sinom Vojkanom, da bi namamio bivšu ženu Katarinu da se useli u taj novi, konceptualno-umetnički prostor, osmišljen samo za nju. Međutim, pored Katarine odmah se useljavaju i njen brat Bata sa kćerkom Anom, a potom i nekadašnji komšija Ugrinović. Tako da se stvari ne odvijaju kako je Dragoslav planirao... I tu počinje nastavak naše komedije... Vrata stana porodice i dalje će biti stalno otvorena i kroz njih će ulaziti komšije, prijatelji, prevaranti, udvarači, klijenti i usputni prolaznici – stvarajući od te kuće tranzicioni cirkus...

Otvorena vrata su započeta u ratno vreme, u Srbiji obeleženoj sankcijama, hiperinflacijom, nacionalističkim divljanjem, uvođenjem demokratije, ubijanjem demokratije. Naizgled eskapistička, serija je jasno obeležila duh vremena, kroz humor čije se replike citiraju dan danas.

Nove epizode serije imaju istu nameru - da obeleže duh novog vremena u kom nastaju, pričajući seriju netipičnih priča o našim posebnim junacima ali i o nama samima. Namera je ista; likovi i karakteri, mentalitet i temperamenti; navike su iste - ali je vreme drugačije. Nova serija nastaje u vreme tranzicije, sveopšte tranzicije. Sve se menja: i vlasništvo i politički sistem i sistem vrednosti i ljudskost i pravda i sloboda i ljubav... Samo je humor ostao isti.

Trunku nežnosti koju ćemo pokloniti našim junacima smanjićemo na trunčicu. Da ne remetimo komediju a da opet neko ne kaže kako nismo imali razumevanja za ljude koji danas žive u Srbiji. Kao da mi ne živimo u Srbiji i kao da oni imaju razumevanja za nas?! Našim junacima će, dakle, biti teško. A zašto im pa ne bi bilo? Kao da je nama lako...

Mi junake zatičemo u novom, velikom renoviranom prostoru koji se naslanja na mali dvosobni stan koji je Dragoslav proširio - na industrijsko postrojenje susedne fabrike.

Budući da je mali stan Dragoslav nasledio od majke, te da se u njemu ništa ne sme dirati - imamo sudar staromodnog stilskog nameštaja sa šustiklama, kitnjastim ramovima i komodicama.... i supermodernog njujorški dizajniranog lofta. U starom delu stana jedinu spavaću sobu deliće Bata i Vojkan.

Zid starog kupatila je otvoren pogledom na loft. Čitav loft je konceptualni poduhvat onako kako ga je mogao isprojektovati folirant Dragoslav, da bi namamio Katarinu da dođe tu da živi.

Osim prostranog dnevnog boravka u loftu se nalazi i gigantsko Katarinino kupatilo povezano sa njenom sobom, tako da ona praktično ima stan u stanu.

Anina soba je istovremeno i studio u kome radi, prostor je podeljen je na njen spavaći i radni deo. On je taoistički sveden i u konturama i u bojama. Prirodni materijali.

Sobu koju je Dragoslav namenio njemu i Katarini, sada deli sa Ugrinovićem. Dete Keti spava sa Cakanom i Anom, ali rado se ušunjava svakom u krevet. Nema dečiju sobu.

Kostimi naših junaka specifični su na jednak način kao u starom serijalu. Oni sada izgledaju kao moderna verzija tih kostima iz devedesetih, a nikako kao moderna odeća danas. Kostimi su posebno dizajnirani i sašiveni za naše junake – navodi se u saopštenju kooproducenta Monte Royal Pictures.

Reditelji serije su Radivoje Andrić, Boban Skerlić, Miroslav Lekić a scenatristi Ivan Lalić, Milan Puzić, Boban Skerlić, Miroslav Lekić (koji su pisali i stari serijal), ali i novi autori: Minja Bogavac, Zlatan Fazlagić i dr. Dramaturg serije je Vladimir Andrić.

Osim originalnog najavnog songa koji je devedesetih godina uradio Bajaga, muziku je komponovao Vasil Hadžimanov.

U glavnim ulogama su Vesna Trivalić (Cakana), Milan Gutović (Dragoslav Jakovljević Draganče), Bogdan Diklić (Svetislav Anđelić Bata), Nikola Đuričko (Vojkan Jakovljević Voja), Bojana Maljević (Ana Anđelić), Zoran Cvijanović (Miloran Ugrinović Kekec) a staroj ekipi se priključila i Anica Dobra koja će igrati lik Lete.

Gostujući likovi su Sofija Jović (Milica Jakovljević), Branimir Brstina (Konstantin de Sisti), Vlasta Velisavljević (Ujka Toma), Milica Mihajlović (Anka Crnotravka), Dušanka Stojanović (Dada) a nove likove igraju Teodora Jelisavčić (unuka Keti), Gordan Kičić (Deliveri Boj), Ana Maljević (Anđela Anđelo), Milena Pavlović (Gospođa Paragraf), Seka Sablić (baka), Nađa Sekulić (beba), Zlatija Ocokoljić (učiteljica), Ljubomir Bandović i Ivan Zarić kao policajci i mnogi drugi.

makonda-tracker