sad je jasnije

Nakon DVA MESECA ĆUTANJA, oglasila se Palata: Otkriveno kakvo je zdravstveno stanje kralja Čarlsa

0

Čarlsovo zdravstveno stanje je tema broj jedan u britanskim medijima, ali i širom sve

NOVE INFORMACIJE O ZDRAVLJU KRALJA ČARLSA
NOVE INFORMACIJE O ZDRAVLJU KRALJA ČARLSAfoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Bakingemska palata je podelila saopštenje o monarhovom zdravlju 26. aprila, otkrivajući da će se kralj uskoro vratiti javnim dužnostima.

 

Vest je stigla sa novim portretom kralja Čarlsa (75) i kraljice Kamile (76), koji je snimila Mili Pilkington u čast predstojeće prve godišnjice njihovog krunisanja 6. maja.

 

Najnovija izjava o zdravlju kralja Čarlsa objavljena je prvi put od 5. februara kada je Palata otkrila da on boluje od raka. Pre toga mu je urađena operacija zbog benignog uvećanja prostate i tom prilikom se i saznalo za ovu, veoma neprijatnu dijagnozu. 

 

Od tada Palata nije, sve do sada, davala nikakva zvanična obaveštenja. Ipak, sada, kakoa kažu, kralj je spreman da se vrati kraljevskim dužnostima.

 

Da li je kralj Čarls završio lečenje raka?

 

Bakingemska palata saopštila je da je kraljevo lečenje u toku i da su njegovi lekari dali pozitivnu ocenu, tj. da proces oporavka ide u dobrom smeru.

 

- Program lečenja Njegovog Veličanstva će se nastaviti, ali lekari su zadovoljni napretkom koji je do sada postignut. Kralj sada može da nastavi sa obavlajnjem javnih dužnosti - rekao je portparol Bakingemske palate.

 

NAKON DVA MESECA LEČENJA KRALJ SE VRAĆA DUŽNOSTIMA
NAKON DVA MESECA LEČENJA KRALJ SE VRAĆA DUŽNOSTIMAfoto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Palata nije objavila kada bi kraljevo lečenje moglo biti završeno.

 

- Prerano je reći, ali medicinski tim Njegovog Veličanstva je veoma ohrabren napretkom koji je do sada postignut i ostaje pozitivan u pogledu Kraljevog nastavka oporavka - objasnio je portparol.

 

Kako se oseća kralj Čarls?

 

- Njegovo veličanstvo je spremno da ponovo preuzme neke javne dužnosti i veoma je zahvalno svom medicinskom timu na njihovoj kontinuiranoj brizi i stručnosti - rekla je Bakingemska palata o suverenu.

 

Kada će se kralj Čarls vratiti javnom poslu?

 

Kralj Čarls i kraljica Kamila posetiće 30. aprila centar za lečenje raka, gde će se sastati sa lekarima specijalistima i pacijentima. Centar nije bio direktno uključen u monarhovu medicinsku negu.

KRALJ SE POLAKO VRAĆA OBAVLJANJU POJEDINIH KRALJEVSKIH DUŽNOSTI
KRALJ SE POLAKO VRAĆA OBAVLJANJU POJEDINIH KRALJEVSKIH DUŽNOSTI foto: Yui Mok-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Poseta je značajna kao kraljev zvanični javni angažman od kada je 5. februara objavljena njegova dijagnoza raka, iako je nastavio da radi iza kulisa. On je takođe pozdravljao i dobronamernike posle crkve na Vaskršnju nedelju.

 

Poseta u utorak trebalo bi da bude prva od nekoliko angažmana planiranih za kralja u narednim nedeljama.

 

Palata je takođe otkrila da će kralj Čarls i kraljica Kamila ugostiti cara i caricu Japana koji dolaze u državnu posetu u junu na poziv kraljeve vlade. Dalji detalji o državnoj poseti očekuju se u dogledno vreme, a podrazumeva se da će učešće kralja Čarlsa u njoj biti pod medicinskim nadzorom.

KRALJ ČARLS SE OPORAVLJA, ALI LEČENJE JOŠ NIJE ZAVRŠENO
KRALJ ČARLS SE OPORAVLJA, ALI LEČENJE JOŠ NIJE ZAVRŠENOfoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Hoće li kralj Čarls prisustvovati Trooping the Color u junu?

 

Kraljevo prisustvo još nije potvrđeno za predstojeće ključne događaje u kraljevskom kalendaru kao što su Trooping the Color (godišnja proslava monarhovog rođendana), Rojal Ascot ili baštenske zabave u Bakingemskoj palati.

 

- Nastavlja se planiranje načina na koji bi Njihova Veličanstva mogla da prisustvuju ovakvim letnjim i jesenjim angažmanima, iako se ništa ne može potvrditi ili garantovati u ovoj fazi. Svi budući planovi ostaju podložni savetima lekara tokom vremena, sa odgovarajućim prilagođavanjima tamo gde je potrebno kako bi izbegli svi rizici po dalji oporavak Njegovog Veličanstva - rekao je portparol Bakingemske palate.

 

Koliko će spoljnih angažmana imati kralj Čarls u nedeljama i mesecima koji su pred nama?

SVAKO POJAVLJIVANJE BIĆE UZ MEDICINSKO PRAĆENJE
SVAKO POJAVLJIVANJE BIĆE UZ MEDICINSKO PRAĆENJE foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ostatak suverenovog rasporeda ostaje nejasan.

 

- Svaki angažmani za javnost biće objavljeni kad za to dođe vreme, na uobičajen način i ostaće podložni savetima lekara, ali to sigurno neće biti pun letnji program - saopštila je palata.

 

- Njegovo Veličanstvo će naravno nastaviti sa svim zvaničnim državnim poslovima i odabranom publikom, kao što je to činio tokom svog perioda lečenja.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Skandal na krunisanju kralja Čarsla

 

makonda-tracker