zanimljiva priča

Kraljevska porodica ga i danas ceni: Šuškalo se da je zbog ovog Srbina soba u Londonu na dan proglašena – JUGOSLAVIJOM

0

Iako je rođen u Londonu, već decenijama kruži glasina da je, tehnički, na svet ipak došao na teritoriji svoje zemlje

hotel Claridge's čuven je po mnogočemu, a između ostalog i po apartmanu 212, koji je navodno jedan dan bio - jugoslavija
hotel Claridge's čuven je po mnogočemu, a između ostalog i po apartmanu 212, koji je navodno jedan dan bio - jugoslavijafoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Dugo se tvrdilo da je Vinston Čerčil privremeno proglasio apartman 212 čuvenog londonskog hotela Claridge's teritorijom Jugoslavije, a Bi-Bi-Si je pre nekoliko godina istraživao koliko istine ima u tome.


Navodno je 17. jula 1945. godine na jedan dan teritorija Ujedinjenog Kraljevstva postala malo manja, a teritorija Jugoslavije neznatno veća.

 

Zahvaljujući tome je, tvrdilo se, princ Aleksandar II Karađorđević, prestonaslenik kralja Petra II od Jugoslavije u egzilu ipak rođen u svojoj zemlji.


Otac princa Aleksandra napustio je 1941. godine Jugoslaviju pred invazijom nemačkih snaga i otišao najpre u Atinu, potom u Jerusalim, Kairo i na kraju se oženio u Londonu princezom Aleksandrom od Grčke i Danske.

 

U Londonu je rođen i njihov sin Aleksandar, kao njihovo prvo i jedino dete, u julu 1945, a priča o tome kako je Čerčil zbog njega proglasio apartman broj 212 jugoslovenskom teritorijom decenijama se ponavljala. Ovaj detalj naveden je u mnogim istorijskim knjigama i zvaničnoj istoriji hotela Claridge's, ali su novinari Bi-Bi-Sija 2016. godine utvrdili da za to ne postoji nijedan dokaz.

 

princeza katarina i princ aleksandar karađorđević
princeza katarina i princ aleksandar karađorđevićfoto: ATA Images

Nigde ne postoji zapis o ustupanju prostorije u Londonu Jugoslaviji: ni u Čerlilovom arhivu, koji sadrži milione digitalizovanih dokumenata, ni u državnom arhivu.


Jedini dokument u kom se 1945. godine pominje Jugoslaviju i Claridge's zajedno jeste pismo koje je savetnik u jugoslovenskoj Ambasadi dr D. Protić uputio Kancelariji za inostrane poslove, upućeno 23. jula.


Imam čast da vas obavestim da je Njeno visočanstvo kraljica Aleksandra rodila sina u hotelu Claridge's i da na ličnoj karti Njenog veličanstva piše 41 Upper Grosvenor Street, W1 – piše u pismu u kom nema navoda o Čerčilovom dogovu s kraljem Petrom.


To se ne pominje ni u Hansardu, koji čuva svaku izgovorenu reč u parlamentarnim debatama u Britaniji i zemljama Komonvelta, niti u bilo kom britanskom listu, ni Čerčilovoj biografiji.

 

kralj petar i kraljica aleksandra od jugoslavije
kralj petar i kraljica aleksandra od jugoslavijefoto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

U nekim verzijama ove priče, apartman 212 porodici Karađorđević ustupio je kralj Džordž VI, koji je kum prestolonaslednika Aleksandra, ali se ovaj detalj ne pominje ni u dnevnicima njegovog privatnog sekretara ser Alana Laselesa.


Ipak, postoji još jedna interesantna legenda o rođenju princa Aleksandra koja je možda približnija istini: da je Vinston Čerčil tražio da se ispod kreveta stavi zemlja donesena iz Srbije kako bi, na neki način, prestolonaslednik bio rođen na tlu svoje domovine.

 


BONUS VIDEO

Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat

 

makonda-tracker