drugačija

Jeziv odnos sa ocem ju je obeležio, 32 godine voli čoveka kom neće reći DA: Neobična priča glumice koja radi nezamislivo

1

Za ono što ona radi pred kamerama verovatno ne bi mnogo njenih koleginica imalo hrabrosti i želudac, a glumica ne krije da "voli da bude instrument i da se njom manipuliše"

glumica šarlot gensbur je ćerka nedavno preminule Džejn Birkin
glumica šarlot gensbur je ćerka nedavno preminule Džejn Birkinfoto: David Koskas / Christophel Collection / Profimedia

Francusko-britanska glumica i pevačica Šarlot Gensbur danas obeležava 52. rođendan, koji nije dočekala u lepom raspoloženju.


Pre nekoliko dana, preminula je njena majka Džejn Birkin, proslavljena zvezda filma i evropske muzike šezdesetih i sedamdesetih, a Šarlot se trenutno bavi organizacijom njene sahrane, koja će se održati u Parizu u ponedeljak.


Šarlot Gensbur i sama je postala velika filmska zvezda i uspešna pevačica, iako će verovatno zauvek ostati u senci svojih slavnih roditelja.

 

Rođena je kao plod ljubavi Džejn Birkin i francuskog muzičara Serža Gensbura, koji su bili zajedno od 1964. do 1980. godine. Na svet je došla u Londonu, ali je čitav život provela u Francuskoj, zbog čega se na prvom mestu smatra Parižankom. Kako ističe, Francuzi je ne smatraju sasvim svojom, baš kao ni Britanci, pa je oduvek bila nešto između, iako je ponosna na oba svoja porekla.

 

Šarlot Gensbur na Američkom filmskom festivalu u Dovilu
Šarlot Gensbur na Američkom filmskom festivalu u Dovilufoto: EPA-EFE/FRANCK CASTEL

Šarlot Gensbur rođena je na vrhuncu slave svojih roditelja, koji su u to vreme privlačili mnogo pažnje kontroverznim potezima i svojom strašću.


Zanimljivo je da je na na rođenju dobila prezime Gensbur, očevo umetničko, ali je po napunjenih 18 godina promenila prezime u njegovo pravo – Ginsburg.


Odrastala je na filmskom setu, budući da su joj roditelji bili vrlo cenjeni i angažovano u filmskoj industriji, pa je rano pokazala interesovanje za glumu.

 

 

Jednom prilikom je izjavila da ju je majka "pogurala" u taj svet, uverena da će Šarlot biti izvrsna glumica i da je to njena želja, pa ju je ohrabrila da igra ćerku lika koji je Katrin Denev igrala u filmu Paroles et Musique (1984).

 

 

  • Umalo je bila oteta


Kada je Šarlot Gensbur imala 16 godina, jednog dana je došla iz škole i ugledala svoju unezverenu majku s policajcima. Upravo je otkriveno da je Šarlot bila na meti otmičara, koji su detaljno razradili plan o njenom kidnapovanju kako bi od Serža i Džejn tražili novac za otkup – pet miliona franaka. Planirali su da ubiju policajce da bi ukrali njihove uniforme, kupili čak i lopate kako bi zakopali njihova tela i pronašli kuću na selu u kojoj bi krili devojčicu.


Ona se na sve nasmejala.


Mislila sam da je to tako kul – rekla je u jednom intervjuu.


Njenim roditeljima to nije bilo zabavno, pa su preplašeni insistirali da je u školu ubuduće prati obezbeđenje. Kako je već bila na meti vršnjačkog nasilja zbog svojih slavnih i kontroverznih roditelja, to je samo pogoršalo stvari.


Bilo me je mnogo sramota – priznala je za Guardian.

 

  • Čudan odnos sa ocem


Već 1986, Šarlot je osvojila nagradu Cezar kao mlada glumica koja najviše obećava, a uskoro je igrala u filmu koji je režirao njen otac.

 


U pitanju je kontroverzno ostvarenje "Šarlot zauvek", o čoveku koji razvija incestuozna osećanja prema svojoj ćerki nakon smrti supruge, a njenog oca igrao je, pogađate, Serž Gensbur. Film se, zapravo bavio kontroverzom nastalom nakon što je Šarlot dve godine ranije objavila sa ocem pop pesmu Lemon Incest, sa sličnom temom.


Imala je samo 12 godina kada je njen otac napisao ovaj singl, koji je uprkos kontroverzama došao do drugog mesta po slušanosti u Francuskoj. Često joj u intervjuima postavljaju pitanje da li je bila svesna teme pesme Lemon Incest i podteksta koji prati spot – Šarlot u krevetu sa svojim ocem, koji ne nosi gornji deo odeće.


Da, da, naravno. Ali moj otac mi je odmah dao da pogledam stihove, koji govore o "ljubavi koju nikad nećemo ostvariti zajedno". Bilo je vrlo određeno. Naravno da se on igrao rečima, a incest je provokativna izjava. Ali to je bilo vrlo nevino... Ah... Čudno je reći da je to nevina pesma. Ali ja nisam bila šokirana. Poznavala sam svog oca i nisam bila uplašena zbog toga o čemu govori – ispričala je glumica u jednom intervjuu.

 


Nakon što su se njeni roditelji rastali, Šarlot je nastavila život sa ocem i s njim provodila najviše vremena. Džejn Birkin udala se uskoro za režisera Žaka Doalona, s kojim je dobila ćerku Lu.


Serž Gensbur imao je mnogo kontroverznih izjava o odnosu sa ćerkom, a nikada nije bilo jasno da li se samo poigravao s javnošću i šalio na račun tračeva ili je bio ozbiljan. Pričao je kako Šarlot i on spavaju u istom krevetu, često pominjao temu incesta i govorio bez ustručavanja, iako glumica insistira da su oni bili tipični otac i ćerka.


Moj otac se poigravao s provokacijom, ali on je bio ekstremno iskren – rekla je ona. – Imali smo nevin odnos oca i ćerke. To je ono o čemu Lemon Incest govori – o ljubavi koja je čista i vrlo lepa.


Ipak, nije njeno odrastanje pored Serža bilo bezbrižno i srećno. Često je bio pijan jer je godinama bio alkoholičar, zapušten i uvek kontroverzan, zbog čega su vršnjaci umeli budućoj glumici da prave pakao od života.

 


Džejn Birkin branila je bivšeg partnera i odbacivala tvrdnje o incestu i zlostavljanju njene ćerke. Pesmu Lemon Incest opisala je kao "savršeno lepu", iako je istakla da je znala šta će uslediti u javnosti.


Serž Gensbur preminuo je od srčanog udara 1991. godine, kada je Šarlot imala 19 godina i kada je njena karijera počela da cveta.

 

  • Ljubav za ceo život


Baš te godine Šarlot Gensbur upoznala je čoveka svog života – Ivana Atala, izaelsko-francuskog režisera, s kojim je sarađivala na snimanju filma Aux yeux du monde.

 

Odmah su potom stupili u vezu, koja traje i danas. Par ima troje dece: sina Bena i ćerke Alis i Džo, a Šarlot ističe da se nikada neće udati za Ivana.

 


To mi nikada nije bilo cilj. Sasvim suprotno. Moja majka se udala (za Džona Berija, pre veze sa Seržom Gensburom, prim. prev) i to nije bilo uspešno. Zato sam osećala da to nije deo mojih planova – rekla je Šarlot.

 

A Ivan... on nije mario za to. Kasnije sam mislila da bih zbog dece to mogla da uradim, da imamo isto prezime, ali sam bila previše sujeverna. Čula sam za mnogo parova koji su se venčali posle dugog zajedničkog života i onda se razišli. Mislila sam da je to baksuz.

 

 

  • Bogata karijera Šarlot Gensbur


Zvanično je filmska karijera glumice počela 1984. godine, ulogom u pomenutom Paroles et Musique.


Zabeležila je potom niz uspešnih uloga, desetina rola koje su je svrstale u najbolje glumice današnjice i donele joj brojna priznanja. U poslednje vreme je najcenjenija zbog svojih uloga u filmovima Larsa fon Trira, "Nimfomanke", "Antihrista" i "Melanholije", vrlo mračnim, vrlo provokativnim, skoro eksperimentalnima, u kojima su njene junakinje često podvrgnute fizičkom i psihičkom bolu. U jedno


Volim da budem instrument, volim da manipulišu mnogome, ali morate da želite da idete tim putem – istakla je. – Nema tu ničega brutalnog ili prinudnog.

 


Kako je ispričala u jednom intervjuu, na snimanju "Antihrista" imala je jednu scenu u kojoj je njen lik bio na meti nasilja, a uhvatila je Fon Trira kako je posmatra sa uživanjem.


Sviđa ti se to? – pitao ju je kasnije, a ona je priznala svoju mazohističku crtu.

 

U "Nimfomanki" je glumila da ima odnose s neznancima, u "Antihristu" pored brutalnih scena intimnih odnosa odglumila da sama sebi odseca klitoris makazama, a to je samo deo uznemirujućeg i mazohističkog sadržaja za koji se osmelila Šarlot Gensbur i verovatno ne bi izvelo mnogo glumica.


Uz bogatu filmsku karijeru, ona ima i pet studijskih albuma, kao i nekoliko vrlo uspešnih turneja. Nastupala je i na festivalima, a najveću publiku imala je na američkoj čuvenoj Koačeli, gde ne krije da je osetila poseban adrenalin.

 

BONUS VIDEO: ADVOKAT EMILIJA PETROVIĆ: Pedofilija i incest su dva odvojena krivična dela

 

 

 

makonda-tracker