"doktorka" za modu

Ko je Roksanda Ilinčić? Kreatorka iz Beograda koju je odlikovao KRALJ ČARLS i čije kreacije nose najveće svetske zvezde

0

Roksanda je verovatno najuticajnija Srpkinja u svetu mode, a njene kreacije nose najveće svetske zvezde poput Kejt Blanšet, Šarliz Teron, Dženifer Garner, Kejt Midlton, Lejdi Gage...

 

 

 

Roksanda je dobila odlikovanje od kralja Čarlsa za svoj rad
Roksanda je dobila odlikovanje od kralja Čarlsa za svoj radfoto: Jonathan Player / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čuvena dizajnerka Roksanda Ilinčić je najpoznatijja i najuticajnija Srpkinja u svetu mode. O tome koliko je cenjena, najbolje govore njeni radovi, kao i ličnosti koje ih nose. 

 

A te ličnosti su po pravili sa A liste svetskog džet seta. Samo neke od dama koje na najprestižnijim svetskim događajima nosile njene kreacije su slavne glumice Dženifer Garner, Šarliz Teron, Kejt Blanšet, Gvinet Paltrou, Vanesa Redgrejv... 

 

Tu su i bivša teniserka Serena Vilijams, vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, kraljica Ranija, pevačica Bijons...

 

Roksanda je do sada dobila veliki broj nagrada za svoje kreacije, a jedna od najvećih je baš stigla ovih dana i to lično od kralja Čarsa.

 

Srpska kreatorka je dobila dobila specijalno priznanje za zasluge u modnoj industriji i samim tim je postala članica prestižnog i uglednog Reda britanske imperije (MBE).

 

Ovaku počast od britanske kraljesvke porodice dobijaju oni koji su po mišljenju dvora dali „veliki doprinos umetnosti, nauci, medicini ili vladi u dugom vremenskom periodu“, kako piše u zvaničnom saopštenju kraljevske porodice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

A kako je počela njena priča?

 

Roksanda je pre nešto više od dve decenije, kada je završila arhitekturu, otišla iz Beograda u London. Tamo je završila poznati univerzitet "Central Saint Martins".

 

Roksanda je tada prodavala svoje kreacije u jednoj maloj radnji na londonskom Ist Endu. Ona je svojim idejama uspela da poptuno izdvoji taj lokal od svih ostalih, pošto je bio znatno šareniji, sa veselijim bojama. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

Kada je mama dolazila po mene u školu, onako prelepo odevena, osećala sam neizmernu sreću. Uvek je birala lepe boje koje je znalački uklapala. To me je kasnije inspirisalo da unesem vedre boje u svoj rad - otkrila je Roksanda da njene ideje za kreacije potiču iz detinjstva. 

 

Roksanda negde u tom periodu upoznaje i vog supruga, biznismena i vlasnika brenda obuće "Akupunktura", Filipa Buenu de Meskitu. Oni tada otpočinju romansu, a zatim staju i "na ludi kamen" i dobijaju ćerku Efimiju.

 

Radnja u kojoj je Roksanda prodavala svoju kreacije se lako, zahvaljujući živopisnim bojama, izdvojila od svih drugih lokala
Radnja u kojoj je Roksanda prodavala svoju kreacije se lako, zahvaljujući živopisnim bojama, izdvojila od svih drugih lokalafoto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

Kada sam upoznala Filipa, to je bio jedan od onih trenutaka u životu kada osetite neverovatnu povezanost, koja se meni, inače, vrlo retko dešava. Bio je neverovatno šarmantan, zabavan i elokventan - seća se upoznavanja sa mužem dizajnerka.

 

Više puta je isticala da joj je ćerka, Efimija Ranka, po Roskandinoj majci Ranki. najveći uspeh u životu.

 

Porodica je najvažniji životni oslonac. Volela bih da se moja ćerka bavi onim što je bude zanimalo i da u tome bude uporna. Ja sam u svom poslu bila uporna i zato znam da bez toga nema uspeha - smatra Roksanda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Roksanda (@roksandailincic)

Filip i Roksanda su odlučili da ćerkicu krste u Beogradu 2011. godine, što pokazuje koliko kreatotki znači prestonica Srbije, a sve to nije moglo da prođe bez jedne lepe simobolike.

 

To je za mene bio vrlo specijalan događaj. Nosila je prelepu čipkanu vintidž haljinu u viktorijanskom stilu, koju je nasledila od porodice mog supruga, a nosile su je mnoge generacije žena u prošlosti – kaže Roksanda.

 

 

 

makonda-tracker