na današnji dan

Dosegao je HOLIVUDSKE VISINE, ostavio neizbrisiv trag i SVE OKONČAO JEDNIM METKOM: Životna priča Bekima Fehmijua

0

Bekim Fehmiju, jedan od slavnih jugoslovenskih glumaca, rođen je na današnji dan 1936. godine u Sarajevu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bekim Fehmiju je bio filmski, televizijski i pozorišni glumac albanskog porekla. Njegova porodica je poreklom sa Kosova, otac Ibrahim i majka Hedija.

 

Bekim je studirao glumu u klasi profesora Mate Miloševića, a šezdesdetih godina je bio velika zvezda u Jugoslaviji. Proslavio se u filmu Skupljači perja, a posebno je bio angažovan u Italiji. Sarađivao je sa velikim imenima kao što su Džon Hjuston, Ava Gardner, Dirk Bogard, Dino de Laurentis...

 

- Majka me je rodila u košuljici, u ponedeljak 1. juna 1936. u šest i trideset po podne, u Sarajevu, u ulici Nova mahala br. 6... Ja, Bekim, što znači blagoslov, poslednji sam od muške dece. Imam veliku i gotovo uvek ošišanu glavu... Mene svi vole i uvek se raduju kad me vide, daju mi novac da kupim sladoled ili salep (slatki napitak), na primer advokat sa Papaz-čaršije ili moj ujak Mazlum - napisao je Bekim u svom romanu.

 

Svetske novine su pisale o njemu, a on je bio tražen od strane mnogih režisera, uključujući i američke. 

 

Kosmičku popularnost Fehmiju je stekao ulogom diplomate u ostvarenju Avanturist, a premijera tog filma prvi put u istoriji bila je upriličena na 10.000 metara visine, u džambo džetu na liniji od Londona do Los Anđelesa.

 

Bekim Fehmiju
foto: Profimedia

Igrao je na srpsko-hrvatskom, albanskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom jeziku. Bio je jedini glumac iz istočnoevropskih zemalja koji je na Zapadu snimao više od dvadeset godina.

 

Godine 1987. demonstrativno je rešio da napusti pozorište zbog velike antialbanske propagande koja je tada vladala u zemlji. Iz tog razloga rešio je i da se ne oglašava u medijima, te je do smrti ostao dosledan svojoj odluci zato što je smatrao da je mržnja između dva naroda sve dublja.

 

Sa druge strane, Bekimova ljubavna priča važi za jednu od najlepših koju ćete pročitati. On i Branka Petrić su se upoznali još na fakultetu, on je sin albanskog imama, a ona ćerka riječkog katolika i raške Srpkinje.

U jednom trenutku studija, njihov odnos pretio je da ne preraste čak ni u prijateljstvo — Brankin najbolji prijatelj Danilo Bata Stojković opsovao je Fehmijuu "šiptarsku majku", nakon čega mu se Branka više nije ni javljala i, kako je kasnije pisao u svojim memoarima "Blistavo i strašno", pogledala ga "krvnički". Ipak, studentski dani su ih spojili i vremenom su njih dvoje postali prijatelji — baš kao i Bata i Bekim.

 

Branka je nekoliko puta odbila Bekima kada ju je pitao da li hoće da bude njegova devojka. Na kraju, nije bio siguran da li Branka želi brak, pa je čak nekoliko puta pokušao i da okonča vezu.

Jednom prilikom se, tokom gostovanja u Moskvi zbližio sa izvesnom Ruskinjom Ljudmilom, zbog čega je razbeseneo ceo pozorišni ansambl i ostavljen sam u kupeu voza. Sve je prekinula uvek nasmejana Branka, koja mu je prišla i rekla: "Zdravstvujte", oprostila i dodala:


- Mogao si da nađeš i neku manje lepu.

 

1 / 8 Foto: Profimedia

 

Kako je glumac rekao, tada je shvatio da je Branka žena njegovog života i definitivno odlučio. Oni su proputovali svet i družili se sa slavnim svetskim glumcima, a iz njihove ljubavi rodili su se sinovi Uliks i Hedon.

 

Ipak, nakon moždanog udara koji je doživeo i zdravstvenih problema, Bekim nije više bio isti čovek. Nakon nekoliko meseci borbe, glumac je izvršio samoubistvo 15. dana juna 2010. godine, u svom stanu. Kako je Branka jednom prilikom istakla, njegova ljubav prema teatru bila je takva da se to sigurno ne bi dogodilo da je ona tog dana imala predstavu. Njegovi ostaci su kremirani, kako je on i želeo, a porodica je pepeo prosula po Bistrici.

 

 

makonda-tracker