za divljenje

Žena kakva se jednom rađa: Za najzanimljiviji događaj u istoriji Australijan opena možemo da zahvalimo ― Sereni Vilijams

1

Burna i uzbudljiva istorija prvog turnira u teniskoj sezoni ipak ostaje u senci podviga Amerikanke koja je možda i najbolja otkad postoji ovaj sport

foto: SilverHub / Shutterstock Editorial / Profimedia
foto: SilverHub / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvi grend slem u godini važi za jedan od "opuštenijih" i sa življom atmosferom, a njega su tokom 117 godina postojanja pratile brojne zanimljivosti. Međutim, jednu od najvažnijih i najzanimljivijih stvari koje smo videli na melburnskim terenima uradila je američka teniserka Serena Vilijams pre pet godina.


Duže od punog veka najbolji teniseri planete okupljaju se u Melburnu, gde se takmiče na Otvorenom prvenstvu Australije, a za sve to vreme videli smo višečasovnu igru na temperaturi od 40 stepeni, meč između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala koji je trajao pet sati i 53 minuta, iskorišćenih 50.000 loptica po turniru... Sve to, međutim, mi bismo stavili u senku jednog od najvećih podviga u istoriji sporta: pobedu Serene Vilijams 2017. godine ― dok je bila trudna.

 

Serena Vilijams
foto: SilverHub / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tog januara, Serena je novu tenisku sezonu započela nastupom na turniru WTA Okland Open, gde je igrala prvi put u karijeri. U tom trenutku nije pobedila nijednom od US Opena nekoliko meseci ranije, a ispala je već u drugom krugu. Međutim, nakon toga uputila se u Melburn, gde se činilo da niko ne može da joj stane na put, pa je Vilijamsova savladala bivše i aktuelne igračice iz prvih deset na svetu: Belindu Benčić, Luciju Šafarovu, Johanu Kontu... bez ijednog izgubljenog seta! Stigla je do finala Australijan opena, gde ju je 28. januara čekala rođena sestra Venus Vilijams, ponovo ne izgubivši ni set, rezultatom 6-4, 6-4 po setovima, što je bilo njeno sedmo odvajanje titule na ovom turniru. To je ujedno bio Serenin 23. grend slem, zahvaljujući čemu je oborila rekord Štefi Graf, kao i prvi put u "open eri" da se dve igračice od 35 ili više godina nadigravaju u finalu AO-a.

 

Venus Vilijams, Serena Vilijams, Sestre Vilijams
foto: in deal up to 1/2 3507 x 2335px IMMEDIATELY Remaining orders to reach limit: 1750

Svi su to videli kao samo još jedan dokaz da je Serena možda i najbolja teniserka u istoriji ovog sporta, a onda je nekoliko meseci kasnije stigla potvrda da je tako. Naime, ona je krajem aprila saopštila da je u drugom stanju i da će propustiti nastavak sezone. I ne samo to ― rekla je da je trudna već 20 nedelja, što znači da je Australijan open bez izgubljenog seta osvojila u osmoj ili devetoj nedelji trudnoće!


Kako je kasnije pričala za Vanity Fair, za vreme trajanja turnira, samo petoro ljudi je znalo da Serena postaje mama, a među njima su bili njen suprug Aleksis Ohanijan, sestra i konkurentkinja za titulu Venus i lekar koji ju je pregledao. Čak ni Serenin trener niti bilo ko od organizatora takmičenja nije znao da je Serena "igrala za dvoje".

U septembru iste godine, čuvena sportistkinja i osnivač Redita dobili su ćerku, koja je dobila ime po tati ― Aleksis Olimpija Ohanijan, a danas je ona mamima najvatrenija navijačica na tribinama, na turnirima širom sveta.

 

1 / 8 Foto: AP Photo/Chuck Burton


Slavna teniserka nikada se nije previše hvalisala svojim podvigom, ali se nedavno našalila da je i njena ćerka već uspešna teniserka i osvajačica grend slema. Naime, nakon pobede nad Anastasijom Potapovom u februaru 2021. godine na ovom grend slemu, Serena se obratila publici, pomenula svoju ćerkicu i dodala:


Tehnički, ona već ima titulu na Australijan openu!

 

 

makonda-tracker