Potresna ispovest

Maja Nikolić: Urlala bih nasred trga da pomognem sinu

0
Dok očekuje privremenu meru suda, pevačica Maja Nikolić prolazi kroz najveću emocionalnu traumu koju majka može da doživi pošto je njeno dete prvo u školi, a potom u policiji, podnelo prijavu protiv sopstvenog oca zbog fizičkog zlostavljanja.

 

Čitav ovaj događaj u to vreme burno je propraćen u medijima. Veći deo javnosti, prirodno, osudio je Majino ne baš kratko odsustvo od kuće kad je učestvovala u rijaliti šou-programima. Ipak, teško je ne zapitati se da li bi isto to društvo osudilo ženu neke druge profesije koja toliko vremena odsustvuje iz života sopstvenog deteta zbog simpozijuma, usavršavanja, vođenja kompanije ili nečeg drugog. Postoje slučajevi poput ovog u kojima je teško pronaći pravdu a ne saplesti se o predrasude, predubeđenja i društveno prihvaćene normative ponašanja. Bilo kako bilo, po izlasku sa Farme Maju Nikolić sačekalo je sudsko rešenje u kom je stajalo da će, uprkos modelu podeljenog starateljstva, o njenom mlađem sinu brigu voditi otac. Ta privremena mera bila je ekspresno doneta. U obrazloženju je stajalo da je Nikolićeva napustila svoje dete, a ona je novac zarađen svojim televizijskim angažmanom upotrebila kao učešće za kupovinu stana na Vidikovcu. Za to vreme, o detetu su brinuli njeni roditelji.

 

foto: Luka Šarac

 

Ni ranije Maja Nikolić nije imala sreće sa bivšim supružnicima. Kad se razvela prvi put, od muža s kojim ima sada dvadesetogodišnjeg sina Novaka, takođe je prolazila kroz mukotrpne peripetije s neobičnom primenom zakona.

 

Došlo je do tačke pucanja: Ogromna svađa Maje Nikolić i Zorice Brunclik zbog koje je jedna od njih dve napustila emisiju (FOTO)

 

- Još se borim za alimentaciju koju čekam već dvadeset godina, koliko moj stariji sin, Novak, puni u aprilu. Imam dve presude na svojoj strani, jednu suda u Podgorici, drugu iz Beograda, ali bez obzira na to što postoji i privremena mera za plaćanje alimentacije, to se ne dešava. Nikad nije platio nijednu. Šest godina sam na sudu zbog toga i ništa nisam uspela da uradim. Sad pokrećem novu parnicu u Podgorici, a ostaje mi da se obratim Ministarstvu pravde i nadam da će mi rešiti problem i naplatiti alimentaciju koja više uopšte nije mala. Novak ceo život živi sa mnom i ja sam potpuno sama bila zadužena za sve izdatke – otkriva Maja za Story.

 

foto: Luka Šarac

Međutim, jedna je stvar proces o starateljstvu, a prijava porodičnog nasilja sasvim druga. Nemogućnost bivših supružnika da se dogovore o tome u kom smeru treba da teče vaspitavanje i razvoj deteta skoro da je pravilo nakon razvoda, ali udarci i pritisak koji oseća svako živo biće kad je grubom silom sprečeno da samostalno donese bilo kakvu odluku potpuno je druga dimenzija bola i patnje. Na kraju, ukoliko se optužbe pokažu kao istinite, teško je ne osetiti gorak ukus koji ostaje u ustima pošto se izgovori pitanje: Da li je potrebno da dete na ovako krvav način plati svoju slobodu?

makonda-tracker