gluma u genima

Znate li koja glumica je UNUKA velikog Čkalje? Tata joj je glumac, a deka – kralj srpske komedije

0

Naslednici legendarnog glumca i komičara Miodraga Petrovića Čkalje pošli su njegovim stopama

Miodrag Petrović Čkalja
Miodrag Petrović Čkaljafoto: 666serbia, Youtube Printscreen

Zahvaljujući desetinama uloga, jedinstvenom šarmu i glumačkom daru kakav se retko sreće Miodrag Petrović Čkalja postao je jedno od najvećih imena srpskog filma i televizije, a svakako komedije.


Šta god da je bio njegov glumački zadatak, Čkalja je bio maestralan, a interesantno je da se talenat proneo kroz porodicu, pa su njegovim stopama pošli su i njegovi potomci.


Glumac Čedomir Petrović sin je legendarnog Čkalje, koji retko daje intervjue, ali je jednom prilikom pričao da su u njegovom ranom detinjstvu živeli skromno. Legendarni komičar davao je sve od sebe za porodicu i vredno radio, a Čedomir je ponosan na svog oca.

 

Čedomir Petrović, Čkaljin sin
Čedomir Petrović, Čkaljin sinfoto: Marina Lopičić

Zaboravljaju i žive, ne samo one kojih više nema. Nije se on sviđao nekima koji treba da ga se sete. On se sviđao narodu. A ovima je govorio u lice istinu. Ne vole svi da čuju istinu. Zbog toga trpimo i moja ćerka i ja. Trpimo, niko nas ne zove u pozorište, na film, na televiziju... Sva vrata su nam zatvorena kao londonska banka. Neće da nas zovu – rekao je on jednom prilikom.

 

Čedomirova ćerka je, inače, glumica Jovana Petrović, koja danas ima 49 godina i gledali smo je u mnogim filmovima, serijama i predstavama.

 

Čkaljina unuka JOvana Petrović
Čkaljina unuka JOvana Petrovićfoto: Facebook

Čkaljina unuka je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti davne 1997. godine, izvesno vreme u Domu omladine radila kao urednik pozorišnog programa, a posvećena je i humanitarnom radu.


Moja Jovana je odlična glumica, igrala je Jugoslovenskom dramskom. Došli su novi mladi glumci, poluglumci-polutajkuni, tu su klanovi... Ali ponosan sam što je Čkalja bio takav – istakao je svojevremeno Čedomir Petrović.


Jovana Petrović ušla je u glumu još kao 18-godišnjakinja, ali je još kao dete znala da će raditi ispred kamere. Kako je Čkalja jednom prilikom otkrio, unuka mu je bila važan saveznik i asistent.


E, pa, mogu da vam odam jednu tajnu: kad napišem tekst za neki svoj estradni nastup, ja ga pročitam pre svega Jovani, pa ako ona kaže da valja, smatram ga uspelim – podelio je slavni glumac.


Njegova mezimica tada je potvrdila da deda uvek sve napiše za čistu peticu i dodala da će ona biti filmska glumica i ništa drugo.


Štaviše, ne samo što je zaista i postala glumica nego je Jovana dobila priliku da zaigra pored svog slavnog dede, u jednoj epizodi serije "To se samo svici igraju".

 

Čkalja sa unukom Jovanom
Čkalja sa unukom Jovanomfoto: Youtube Printscreen

Jovana nikada nije preterano isticala da je član porodice jednog od najcenjenijih domaćih glumaca i komičara. Ipak, kada se jednom prilikom osvrnula na ovu važnu činjenicu, ona je istakla da je od pokojnog Čkalje dosta naučila.


Deka i dalje živi sa mnom u mojim uspomenama. Od deke sam naučila sve i svašta kada je reč o tehničkim stvarima koje se odnose na glumu, ali i to kako treba da se postavim prema glumačkoj profesiji, kolegama i ljudima koji stoje iza kamere – zaključila je ona.


Mediji su, inače, svojevremeno pisali da je Jovana bila u ljubavi s nedavno preminulim kolegom Igorom Pervićem, o čemu Jovana nije javno govorila.

 

Ipak, glumac je pričao o oazi koju su njih dvoje pronašli u prirodi.


Živimo onako kako nama odgovara, a to je dobar kvalitet života koji smo priuštili sebi. Jovana je htela da imamo kozu u Baćevcima, kako bismo imali svoj sir. Ipak, mi smo iz centra grada, otići ćemo u Beograd i kupiti sir – rekao je Igor jednom. – Za sada imamo rotvajlera od 60 kilograma i tri mačke.

 

Igor Pervić godinama je živeo sa Jovanom  Petrović
Igor Pervić godinama je živeo sa Jovanom Petrovićfoto: Marina Lopičić

Jovana se jednom prilikom osvrnula na glasinu da Čkalju u Beogradskom dramskom pozorištu nisu zvanično ispratili u penziju.

 

Tačno je da ga niko nije ispratio kada je otišao u penziju. Samo čuvar koji je rekao "Želim vam sve najbolje". Zakleo se da neće nikad da kroči u BDP, gde je proveo radni vek. Toliko je to teško njemu padalo da nije mogao da gleda moju premijeru u istom pozorištu. Tužan? Zamisli pored mene da bude tužan! Lupetaju gluposti! – ispričala je glumica.

 

Kako je istakla, bilo je to nezgodno vreme, a njen deka govorio je u ime cele nacije.

 

Miodrag Petrović Čkalja
Miodrag Petrović Čkaljafoto: Youtube Printscreen

Bila je 1998. godina. Nije moglo ništa da se kaže protiv bilo koga, diktatura. Javi se žena iz nekih novina da dođe. Kažem dedi da da podršku opoziciji: "Napiši da, eto, jedva krpiš kraj sa krajem, jedeš kosti, malo gricneš iz kontejnera", kažem mu. Kao da ispadne fora. Istina je da to nije bio on, nego je progovorio u ime hiljade, miliona penzionera, umetnika – otkrila je Jovana.

 

 

makonda-tracker