da li ste znali?

Njegov deda je bio Nemac koji je došao u Srbiju zbog posla: Kako je nastalo prezime slavnog Zorana Radmilovića?

0

Zoran Radmilović je proslavljeni glumac, protivnik svakog nacionalizma baš zbog svojih korena i jedini koji je mržnju pretvarao u ljubav onog trenutka kad izađe pred publiku.

foto: Youtube Screenshot
foto: Youtube Screenshot

Zoran Radmilović je neponovljiv i jedinstven, jedan od omiljenih glumaca Jugoslavije i čovek koji nije mario za popularnost, tako da iza njega nije ostalo mnogo intervjua, niti se preterano pisalo o njegovom umetničkom životu.

 

- Kad polazim od kuće mrzim i sebe i publiku, a kad predstava počne, sva ta mržnja i jed eksplodira u svoju suprotnost, u ljubav - govorio je regionalni umetnik svojevremeno.

Zoran je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, od oca Momčila i majke Ljubice. Kad je upisivao fakultet, niko nije mogao ni da pretpostavi da će baš on postati slavni glumac. Očeva želja je bila da bude pravnik, ali pošto mu nije išlo najbolje, nakon dve godine je otišao na arhitekturu, da bi kasnije i to napustio.

Studirao je čak i Filološki fakultet, engelski jezik, ali tek nakon što se oprobao kao glumac u KUD Ivo Lola Ribar, odlučio je da upiše Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju (danas Fakultet dramskih umetnosti), a počinje i da glumi u Beogradskom dramskom pozorištu. 

 

Nizao je Radmilović brojne uloge, svaka je bila bolja od prethodne, ali ona koja ga je krunisala za  kralja improvizacije i postala njegovo drugo ime je, svakako, uloga Radovana III.

Sve ovo je odavno poznato, ali postoji jedan detalj njegove biografije koji se ne spominje tako često i većini je nepoznat. Naime, da li ste znali da je Zoran Radmilović bio Nemac?

 

Tačnije, njegov deda je bio Nemac Rihard Lang, železničar koji je došao u Srbiju zbog posla i tamo upoznao Stevku, ženu koju je oženio i zbog nje prešao u pravoslavlje. Rihard je uzeo ime Radmilo i od toga je nastalo prezime Radmilović, a on i Stevka su dobili sina Momčila, koji je mnogo godina kasnije postao otac slavnom Zoranu Radmiloviću.

 

 

makonda-tracker