"deca upijaju stres"

"Oprostite ako ne verujete, ali – SKUPO JE ODGAJATI DECU": Jelena Đoković otkriva šta smatra KLJUČNIM za srećnu porodicu

0

Supruga Novaka Đokovića i majka dvoje dece osvrnula se na to kako izgleda svakodnevica porodica u današnje vreme i s kakvim problemima se srećemo

Jelena Đoković često govori o roditeljstvu
Jelena Đoković često govori o roditeljstvufoto: K1 Televizija, Youtube Printscreen

Jelena Đoković, supruga srpskog tenisera Novaka Đokovića, ove godine zvanično najboljeg sportiste na planeti, neretko govori na temu roditeljstva.


Ona je ponosna mama dvoje dece – Stefana i Tare – kojima je veoma posvećena, a ističe da mnogi roditelji greše jer odgovornost prebacuju na mališane.


Mi često odgovornost prebacujemo na dete, da mi nešto radimo zbog njega, ali činjenica i ova priča o roditeljstvu je da mi budemo bolji, jer kada smo mi bolji onda će i drugima oko nas biti bolje. Dete samo, iz sredine u kojoj su ljudi zdravi i u kojoj su dobri odnosi, može i ono da bude dobro. Onda kada upija energiju nečega što je na silu, opterećeno. U većini domova deca upijaju energiju koja je veliki stres. Često se bavimo stvarima koje nisu bitne, a ne vidimo suštinu – istakla je Jelena prilikom televizijskog gostovanja.

Kako je objasnila, kao mlađi često mislimo da smo sveznajući, a s godinama i iskustvom shvatamo koliko nismo znali u prošlosti i realnije gledamo na to kako smo sami odgajani.

 

Jelena Đoković, supruga Novaka Đokovića
Jelena Đoković, supruga Novaka Đokovićafoto: Antonio Ahel/ATAImages

Jelena od pre 10 ili 15 godina bi rekla da sve zna. Ipak, Jelena sada, roditelj dečaka od deset i devojčice od sedam godina, mora da kaže da su moji roditelji mene podigli najbolje što su znali u vremenu u koje je bilo takvo kakvo jeste i informacijama koje su bile takve kakve jesu. Mi živimo u jednom potpuno drugom vremenu – istakla je ona i objasnila da danas nemamo "mrežu podrške koju smo pre imali kada smo živeli u manjim zajednicama".


Jelena Đoković istakla je da odnos unutar kuće određuje mnogo toga, pa i izbor partnera u odraslom dobu.


Deca koja su odrastala u porodicu gde je vikanje ili su preovlađivali nasilne metode vaspitavanja i na taj način se pokazivala ljubav, oni na kraju iako izaberu partnera koji je sušta suprotnost tome, svejedno biraju takav metod izražavanja ljubavi. I sve dok je partner dobar prema njima, oni sve više reaguju na loše – ističe ona u "Uranku" na K1.

 

Jelena Đoković, direktorka Fondacije 'Novak Đoković'
Jelena Đoković, direktorka Fondacije "Novak Đoković"foto: K1 Televizija, Youtube Printscreen

Kako je Novakova supruga objasnila, u radu na sebi ona uspeva spreči projektovanje daleke budućnosti, ali – strahovi se stalno pojavljuju. Na prvom mestu je briga o zdravlju, zatim i energiji, samopouzdanju i da bude tu za svoju decu i podrži ih.


Pogrešno je što stavljam sebe na poslednje mesto, ali to je ta posledica onog ranog razvoja kada majke sebe stavljaju na poslednje mesto. Mi majke imamo toliko uloga, pogotovu kada su deca mala. Da radimo, u ovom modernom društvu ne možeš da ostaneš više ni kod kuće, da samo gajiš decu, jer mora da doprinosiš, skupo je odgajati decu. Oprostite ako mi ne verujete u ovo ako ja pričam, ali ja sam i te kako svesna kako se živi, jer se bavim tim poslom – naglasila je ona.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Treba li ukinuti ocene za fizičko vaspitanje?

 

makonda-tracker