Glamur u senci rata... ili ne?

Džulijen Mur kao u bajci, Eva Longorija lepša nego ikad! Ovo su najzapaženija izdanja na otvaranju Kanskog festivala

0

U francuskom gradu Kanu zvanično je otvoren 75. Međunarodni filmski festival, koji će trajati do subote, 28. maja.

foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Festival je počeo premijerom francuskog filma "Rez", čiju režiju potpisuje Mišel Azanavisijus. Film je, inače, ranije bio nazvan "Z", ali mu je ime promenjeno zbog aktuelne simbolike ovog slova — činjenice da je to obeležje na nekim od ruskih tenkova tokom rata uUkrajini.


U takmičarskom programu biće prikazano 21 ostvarenje, od kojih su samo četiri režirale žene, a među učesnicima ima više reditelja koji su već osvojili Zlatnu palmu.

 

Prve kanske večeri crvenim tepihom je prošetao veliki broj poznatih ličnosti, koje su ponovo pokazale zašto je ovaj festival jedan od najglamuroznijih na svetu.

 

1 / 9 Foto: EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

 

Umetnički direktor Tjeri Fremo ranije je najavio da neće pozvati zvaničnu rusku delegaciju, ali će u program Kanskog festivala biti uvršteni ruski autori. Tako će publika imati priliku da gleda "Ženu Čajkovskog" Kirila Srebrenjikova, koji je već treći put u Kanu.


Srebrenjikov nije snimao film državnim sredstvima, u Rusiji je dve godine proveo u kućnom pritvoru, a trenutno živi u Nemačkoj.


Američki režiser Dejvid Kronenberg vraća se sa naučnofantastičnim horor-filmom "Zločini budućnosti", a učestvovaće i braća Darden iz Belgije, Šveđanin Ruben Estlund, Japanac Kore Eda Hirokazu, kao i Rumun Kristijan Munđu, Park Čan-vuk iz Južne Koreje...


Velika su očekivanja od filma "Vreme Armagedona" Džejmsa Greja, u kom igraju En Hatavej i Entoni Hopkins, budući da je ovaj reditelj pet puta ostavo praznih ruku u Kanu.

 

 

 

makonda-tracker