Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili su ga kao lek protiv ćelavosti, zujanja u ušima, zubobolje i išijasa, a danas je nezaobilazan sastojak mnogih peciva, namaza i slatkiša
Čuva kosti i kožu
Osim što je delotvoran za upale i bolove kod reumatoidnog artritisa i osteoporoze, svima koji nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma preporučuje se smeša od kašike susama i 50 mililitara jogurta koja treba da se u kontinuitetu jede svako jutro na prazan stomak. Pored toga što čuva kosti, on je dobar i za kožu jer sprečava nastanak bakterija, gljivica i akni, podstiče rad kožnih hormona, smanjuje ožiljke, leči suvu i štiti osetljivu kožu.
Nezaobilazan u trudnoći
Višestruko je značajna namirnica za žensko zdravlje. Kalcijum iz susama smanjuje bolove i grčeve u glatkim mišićima i na taj način olakšava tegobe u PMS-u. Posebno je važan u ishrani trudnica jer ima sedam puta više kalcijuma od mleka, a poznato je da ženama u trudnoći često propadaju zubi. Takođe, sadrži i dijetetska vlakna koja pomažu kod opstipacije koja se često javlja tokom drugog stanja i treba ga jesti samlevenog.