obratite pažnju!

Celog života ste pogrešno merili pritisak: Evo koju ruku treba da koristite (FOTO)

0
Rezultati koje dobijamo kada merimo krvni pritisak lekarima mogu da ukažu na ozbiljne zdravstvene probleme, a kako bi njihova dijagnoza mogla da bude što preciznija, od ključnog je značaja da pri merenju krvnog pritiska koristimo pravu ruku.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sistolički krvni pritisak (gornji broj) je viši na levoj ruci zbog toga što je ona bliža srčanoj komori koja pumpa krv i to je razlog zašto je taj pritisak koji stvara srce reprezentativniji.

 

Diastolički krvni pritisak (donji broj) predstavlja preostali/minimalan krvni pritisak u krvnim sudovima između otkucaja srca. Ovaj broj bi trebalo da bude sličan na obe ruke jer nije direktan rezultat pumpanja srca.

 

Opasnost preti i kada se NE IZLAŽETE suncu: Stručnjaci otkrivaju u koje doba je sunčanje nije štetno! (FOTO)

foto: Profimedia

Nema razloga za strah: Evo zašto SVAKO treba da se testira na HIV

 

Diastolički krvni pritisak je važniji jer pokazuje pritisak u arterijama koji srce mora da ispumpa kako bi izbacilo krv. Ako je viši, srce je pod većim pritiskom kada ispumpava krv.

 

Takođe, leva ruka se uglavnom koristi za merenje krvnog pritiska zbog standardizacije i lakšeg praćenja promena u krvnom pritisku koji mori da se uvek meri na isti način i isto vreme dana.

makonda-tracker