rana dijagnostika

Ovo su najčešći rani znaci: Kako na vreme prepoznati autizam?

0
Rano otkrivanje i intervencija mogu biti od presudne važnosti za život deteta sa autizmom. Evo kako možete prepoznati simptome ovog razvojnog poremećaja...

 

foto: Profimedia

Koji su oblici ponavljajućeg ponašanja karakteristični za autizam?

 

Postoji mnogo mogućih znakova i simptoma autizma, koji uključuju društvene i komunikacijske razlike u ponašanju.

 

Saveti pedijatra: Šta treba da jedu hiperaktivna deca i deca sa autizmom (VIDEO)

 

- U ranom stadijumu autizma značajno je nekoliko etapa, naročito u govoru. Dete može da izbegava kontakt očima i da ima neobično držanje tela. Takođe, autistična deca imaju nepravilan hod (hodanje na prstima, hodanje gornjim delom stopala). Deca sa autizmom često fiksiraju jedan predmet istražujući svaki njegov aspekt. Većina autistične dece ponavlja jednu istu radnju bez ikakvog povoda (kretnje bez svrhe poput lupkanja rukama, vrtenja glavom, ljuljanje telom ili okretanje tanjira). Često izgledaju kao da su u svom svetu nesvesni svog okruženja - objašnjava terapeut Outm V.

 

foto: Profimedia

Još jedna karakteristika autizma je i eholalija (stereotipno ponavljanje reči ili fraza druge osobe). Takođe, prisutna je preosetljivost na zvukove, svetlost, dodir i miris, ali i nedostatak empatije i nekontrolisanih pokreta.

 

Džastin Timberlejk i 25.000 ljudi obradovali dečaka s autizmom (VIDEO)

 

Koji su znaci autizma u kasnijem uzrastu?

 

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju, četvrtina dece sa autizmom izgleda kao da ima normalan razvoj sve do 18. meseca, nakon čega će:

  • Prestati da govori.
  • Prestati da maše.
  • Prestati da se odaziva na ime.
  • Prestati da se interesuje za svet oko sebe.

Ove promene mogu se dogoditi postepeno, ali i veoma naglo.

makonda-tracker