revolucionarna tehnika

Rešenje za karijes i neprijatan zadah iz usta

0
I pored detaljne i redovne higijene, bakterije koje se stvaraju u međuprostorima zuba i desni nemoguće je otkloniti, a da li se rezultat menja primenom tehnike Air Flow, objašnjava naš stručni saradnik
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Momir Karastojanović, doktor stomatologije, foto: Story Press

Koliko god se trudili da odabirom prave paste i četkice otklonimo nečistoću iz usta, prostor između zuba i desni ostaje neočišćen. Samim tim, bakterije i njihovi štetni produkti talože se i razmnožavaju, što dovodi do neprijatnog zadaha, stvaranja karijesa i na kraju paradentoze.

 

Estetika u stomatologiji: Kako do lepih zuba i prirodnog osmeha?

 

Profesionalno čišćenje pomoću Air Flow aparata za peskiranje, korišćenjem mešavine abrazivnih čestica i vode pod pritiskom, omogućava dubinsko čišćenje baš tog predela. Na bazi natrijum-karbonata i glicina čestice ne prelaze veličinu 65 mikrometara te ne mogu da izazovu nikakav defekt na zubnom tkivu ili povredu zubnog mesa. Veoma su prijatnog ukusa, pa svežina i osećaj čistoće ostaje dugo u ustima. Intervencija je bezbolna i bezbedna, ali može da je obavlja jedino usavršeni oralni higijeničar ili stomatolog. Pored bakterija i kamenca, uspešno otklanja i neprijatan zadah iz usta. Posebno je efikasna kod pušača i osoba koje mnogo piju obojene napitke poput čajeva i kafe.

 

Pacijentima koji imaju zdrave zube i potporni aparat, ovaj zahvat preporučuje se bar jednom godišnje. Međutim, dijabetičarima, onima koji imaju problem s paradentopatijom i ortodontskim aparatima preporučuje se minimum dva puta godišnje. Toplo se savetuje i trudnicama zbog poremećaja hormona i nedostatka kalcijuma.

 

7 stvari koje zubari žele da znamo: Da biste godinama osvajali osmehom, dobro upamtite ove male tajne

 

Profesionalno mehaničko čišćenje zuba podrazumeva odstranjivanje zubnog plaka sa svih dostupnih površina, uklanjanje kamenca iznad i ispod desni i uklanjanje pigmentacije, pa se Air Flow intervencija često poistovećuje sa skidanjem kamenca i poliranjem. Međutim, to je samo estetski deo celokupnog postupka. S obzirom na to da ovom metodom sprečavate bolesti usne šupljine, obaveza je svakog ozbiljnog zubara da vam preporuči i objasni šta njome postižete. Švajcarski naučnici dokazali su da pacijenti koji redovno dolaze kod stomatologa na profesionalno čišćenje zuba imaju mnogo manje problema s nastankom karijesa i paradentopatije.

 

makonda-tracker