Wellbeing

Estetika u stomatologiji: Kako do lepih zuba i prirodnog osmeha?

0
Bezmetalna keramika sasvim sigurno zauzima prvo mesto u savremenoj protetici. Ona obezbeđuje lepe zube i prirodan osmeh, koji spadaju među glavne faktore kad formiramo opšti utisak o nekome, otkriva naš stručni saradnik
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Piše: dr Bojan Sarić-Čolić
doktor stomatologije

Stomatološka ordinacija ProDentist

 

Uz vrhunske mogućnosti moderne stomatologije, tehnologije, kao i materijala najnovije generacije, danas lepi zubi ne bi smeli da budu izuzetak, već opšteprihvaćen standard. Želja za blistavim i zdravom osmehom potpuno je realna uz kvalitetna i dugoročna rešenja savremene stomatologije. Kada se kaže estetska stomatologija, prvenstveno se misli na stomatološku protetiku i to bezmetalnu keramiku. Današnji pristup zahteva vrlo malo invazivne metode: minimalno brušenje zuba za zubne nadoknade ili čak bez brušenja u određenim slučajevima kao, na primer, kod vinira.


U savremenoj fiksnoj stomatologiji izrađuju se skoro sve bezmetalne zubne nadoknade, kao što su: krunice, mostovi, viniri, keramičke plombe čak i zubni implantanti. Prednost bezmetalne keramike u odnosu na metalokeramiku, osim na prvi pogled uočljive estetike, jeste i njen odnos prema mekim tkivima usne duplje, u prvom redu prema desnima. On je daleko zdraviji kako zbog materijala, tako i zbog posebnog načina brušenja zuba, što omogućuje dugotrajnost takvih radova, kao i besprekornu estetiku, komotnost i funkcionalnost.
Laboratorijski postupak je kompjuterizovan, što daje visoku preciznost zubne nadoknade uz skraćenje vremena izrade, što je u današnje vreme takođe jedna od prednosti.

 

Pre nego što uzmete četkicu i pastu, proverite da li radite OVO: Greška pri pranju zuba koju pravite svakog dana
 

Lepi zubi i osmeh


Jedan od bezmetalnih materijala jeste cirkon keramika koja je idealno rešenje za prirodan i lep osmeh, a spada u sam vrh estetske stomatologije. Cirkon se već duže vremena koristi u građenju svemirskih letelica, ortopediji (veštački kukovi, kolena), a poslednjih desetak godina ima primenu u stomatologiji. Bezmetalne krunice (cirkon keramika, litijum-disilikat), za razliku od metalokeramičkih, propuštaju svetlost što daje prirodan izgled pogotovo prednjim zubima. Takođe, otpornost ovih krunica daleko je veća od metalokeramičkih. Sledeća dobra strana čiste keramike jeste to što je pogodna za pacijente koji su alergični na metal, a i higijena ovakvih radova daleko je jednostavnija i bolja. Vreme utiče na izgled metalokeramičkih radova, tako što se metal pojavljuje u vidu karakterističnog sivog ruba u predelu vrata zuba, što je estetski neprihvatljivo, a toga kod čiste keramike nema. Sam princip brušenja zuba za metalokeramičke nadoknade zahteva da rub krunice (zubne nadoknade) bude više ispod desni da bi se upravo izbegla vidljivost metala, što s vremenom dovodi do štetnog uticaja na desni, nastanka zapaljenja, karakterističnog otoka i pojave krvarenja.

 

7 stvari koje zubari žele da znamo: Da biste godinama osvajali osmehom, dobro upamtite ove male tajne

 

Kod bezmetalnih zubnih nadoknada (krunica, mostova, vinira) prvo se primeti njihova prirodnost, a većina pacijenata upravo želi da vrati prirodni a opet da im se omogući visokoestetski osmeh. Zbog široke primene, cena bezmetalnih zubnih nadoknada postala je pristupačna većini pacijenata.


U prednosti bezmetalne keramike spadaju potpuna prirodnost, visoka estetika, biokompatibilnost sa okolnim mekim tkivima usne duplje, u prvom redu sa desnima, nema alergijskih reakcija koje se mogu javiti kod metala, niti pigmentacije desni (karakterističnog sivog ruba oko vrata zuba), nema štetnog uticaja na povlačenje desni, a izuzetno je otporna, čvrsta i dugotrajna.
 

makonda-tracker