da li ste znali

Nikad ne biste pogodili da nas zevanje štiti od bolesti: 7 stvari koje organizam svakodnevno koristi kako bi nam sačuvao zdravlje

0
Telo čoveka je kompleksan sistem, i ponekad je teško razumeti kako ono u potpunosti funkcioniše. Možda toga nismo svesni, ali organizam ima svoje načine kojima nas svakoga dana i trenutka štiti od spoljašnjih uticaja, bolesti i povreda.

Evo i na koji način to radi.

 

Zevanje

 

Zevanjem odmaramo mozak, a ono služi kao sistem hlađenja mozga kada postane preopterećen.

 

foto: Profimedia

Kijanje

 

Obično kijemo kada se u nazalnom sistemu nalaze alergeni, mikrobi, prašina i mnogi drugi faktori koji ga iritiraju.

 

Pasta od kurkume: Jednostavno se pravi, a čini čuda za vaše zdravlje (RECEPT)

 

Štucanje

 

Kada jedemo brzo ili veće komade hrane, to može nepovoljno da utiče na funkciju želuca. Štucanje je odgovor na ovu neprijatnost.

 

Smežurana koža na prstima

 

Svi znamo da da nakon dužeg vremena provedenog u vodi koža na prstima izgleda smežurano. Usled toliko hidratacije organizmu se šalje poruka da se nalazimo u okruženju koje može biti klizavo, pa je reakcija na to smežurana koža kojom bismo se lakše uhvatili za suvu površinu, što štiti od padanja usled klizanja.

 

Nove studije otkrivaju: Ova namirnica dokazano ubija 14 vrsta ćelija raka!

 

Istezanje

 

Gotovo svi ljudi imaju naviku da se nakon buđenja protegnu. A da li ste znali da ova navika pomaže u poboljšanju krvnog sistema i popravljanju raspoloženja? Jutarnje istezanje nas na neki način priprema za predstojeći dan.

 

foto: Profimedia

 

Zaboravljanje stvari

 

Nakon lošeg iskustva obično zaboravimo onaj jezivi osećaj koji nas je obuzimao, a mozak briše sva ta užasna osećanja kako bi nas zaštitio od trauma.


Dnevna doza vitamina u jednoj čaši: Zeleni smuti koji ćete voleti da pijete

 

Plakanje

 

Suze štite oko od spoljašnjih uticaja kao što je vetar ili prašina. Kada prašina dođe u kontakt sa očima ono istog trenutka zasuzi i na taj način se brani. Osim toga suze su i instrument emotivne odbrane. Kada se nađemo u stresnoj situaciji suze nas štite od bola koji bismo osetili u mnogo većoj količini, tvrde neke studije.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker