Iako poznata kao dodatak jelima, ova biljka može se koristiti na razne načine, pa i za čišćenje kože
Origano je višegodišnja zeljasta biljka koja raste na Mediteranu, dok su određeni tipovi zastupljeni i na području Azije i Amerike. Njen naziv je latinskog porekla i u prevodu znači ukras brega. Origano se može kultivisati, a postoji više od 40 vrsta čiji su korisni delovi list i cvet.
Biljka je prijatnog mirisa, aromatičnog i začinskog ukusa. Stari Grci upotrebljavali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u srednjem veku postalo je popularno u Evropi gde je danas prihvaćeno kao odličan saveznik u borbi protiv infekcija.
Primena u gastronomiji
O origanu se najčešće govori kao o začinu čiji je prstohvat neophodan prilikom pravljenja specijaliteta iz italijanske kuhinje. On je nezaobilazan deo kod pravljenja pice i jela od testa, ali koristi se i kod pripreme ribe ili divljači. Zanimljivo je da ga vole i pčele, kao i to da odbija mrave. Često se poistovećuje sa majoranom jer obe biljke pripadaju istom rodu i koriste se u slične svrhe.
Kupka
U pojedinim spisima koji se bave time kako sve možemo da iskoristimo biljke, nalazimo da se od origana pravi i tečnost za čišćenje kože. Za kupku potrebno je 100 ili 200 grama isitnjenog suvog origana pomešati sa dva ili tri litra proključale vode.
Dobijenu tečnost treba ostaviti da odstoji u poklopljenom sudu 20 minuta, nakon čega se procedi. Ovako dobijen čaj dodaje se vodi za kupanje kako bi se smirili upalni procesi, ali i opustili mišići, te poboljšalo raspoloženje.
Glumačka diva Šeron Stoun spoznala je sve blagodeti origanovog ulja. Ono joj prvenstveno pomaže da efikasno otkloni simptome prehlade kada je zbog prirode svog posla prinuđena da ide na snimanja umesto da leži u krevetu kod kuće.
Korpice s jajima i slaninom
Sastojci:
12 režnjeva slanine
6 jaja
biber
origano
maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Maslinovim uljem blago podmažite kalupe za mafine (6 kalupa). Uklonite masnoću sa slanine i u svaku rupu za mafine stavite po dva režnja. U svaki kalup pažljivo razbijte po jedno jaje. Pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.
Gotove korpice pospite biberom, origanom i poslužite uz paradajz ili drugu svežu salatu.