icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

Nije samo začinska biljka

Magični dodatak jelima čija lekovita svojstva još niste upoznali do kraja: Evo kako da napravite kupku od origana

Iako poznata kao dodatak jelima, ova biljka važi i za jednu od najlekovitijih na planeti. Njeno najjače oružje jeste ulje koje zbog snažnog antibakterijskog dejstva ima višenamensku upotrebu.
foto: Shutterstock, Profimedia
foto: Shutterstock, Profimedia

Origano je višegodišnja zeljasta biljka koja raste na Mediteranu, dok su određeni tipovi zastupljeni i na području Azije i Amerike. Njen naziv je latinskog porekla i u prevodu znači ukras brega. Origano se može kultivisati, a postoji više od 40 vrsta čiji su korisni delovi list i cvet.

 

Biljka je prijatnog mirisa, aromatičnog i začinskog ukusa. Stari Grci upotrebljavali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva, a u srednjem veku postalo je popularno u Evropi gde je danas prihvaćeno kao odličan saveznik u borbi protiv infekcija.

 

Primena u gastronomiji

 

O origanu se najčešće govori kao o začinu čiji je prstohvat neophodan prilikom pravljenja specijaliteta iz italijanske kuhinje. On je nezaobilazan deo kod pravljenja pice i jela od testa, ali koristi se i kod pripreme ribe ili divljači. Zanimljivo je da ga vole i pčele, kao i to da odbija mrave. Često se poistovećuje sa majoranom jer obe biljke pripadaju istom rodu i koriste se u slične svrhe.

 

Lekovita svojstva

 

Pored toga što je popularan kao začin, o origanu se sve više govori kao o jednom od najjačih prirodnih antibiotika. On je sedativ, sekretolitik, karminativ, digestiv, stomahik, antiseptik, aromatizant, aperitiv i još mnogo toga. Zbog sadržaja fenola, posebno timola, ima jaka antiseptična svojstva i smiruje upale u želudačno-crevnom sistemu, a pogodan je i za ispiranje prilikom upale sluzokože grla.

 

Blagotvorno deluje kod grčeva, pomaže u oslobađanju gasova, podstiče znojenje, kao i izbacivanje sluzi iz disajnih organa. Dodaje se kupkama zbog umirujućeg i tonizirajućeg dejstva. Čaj od cvetova navodno je dobra preventiva kod morske bolesti, dok zdrobljeni listovi u jastuku mogu otkloniti nesanicu.

Sve češće govori se o čudotvornim svojstvima koje ima ulje origana. Postoji priča po kojoj je ono zbog svog antibakterijskog svojstva sposobno da baru pretvori u pijaću vodu.

 

Origano kao začin i lek

 

Ulje origana dobija se od divljih vrsta ove biljke i to posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva. Najvrednija lekovita materija u ulju origana jeste karvakrol. Britanski naučnici potvrdili su da je ovo ulje efikasno protiv 25 različitih bakterija, a osim što ih uništava, ono ima snažno antivirusno delovanje pa efikasno štiti od gripa, prehlade, varičela, zauški i ospica. Pored toga, značajna je činjenica da njegovom upotrebom možemo zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.