mislite na vreme

Postoje hrana i lekovi koje treba da zaobiđete U ŠIROKOM LUKU: Evo kako sprečiti i lečiti stomačni virus

0
Jeste li primetili da se proteklih sedmica mnogi žale na stomačni virus? Pročitajte ove savete i sačuvajte zdravlje u zimskim mesecima koji su pred nama...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

U vreme gripa i različitih vrsta prehlada, kada oslabi imunitet, često se javljaju crevne viroze (infekcije virusima) koje traju jedan do tri dana. Većina ih je prebolela barem jednom u životu, a zima je doba kada se najčešće ispoljavaju. Iako su im simptomi veoma slični nemaju veze sa bakterijskim oboljenjima kao što je salmonela.

 

Dr Nada Macura savetuje: Kako da se odbranimo od virusa

Reč je o infekcijama želuca i tankog creva, koja im najpre iritira sluzokožu, a potom izazivaju zapaljenje", objašnjava primarijus dr Vesna Mandrapa, specijalista opšte prakse u beogradskom Domu zdravlja “Stari grad”. "Uzrok mogu da budu različite vrste virusa: rotavirusi, adenovirusi, humani kalcivirusi i astrovirusi. U našim krajevima najčešći uzročnik ovih viroza je rotavirus, koji se javlja u zimskim mesecima, mada kalcivirusi ovo oboljenje mogu da izazovu tokom cele godine."

Simptomi

 

Povraćanje, proliv, povišena telesna temperatura, glavobolja i, ponekad, bolovi u trbuhu glavni su simptomi crevnih viroza, a često je jedan od ovih simptoma izraženiji.

Od dana kad se zarazi do prvih simptoma najčešće prođe 10-50 sati. Prvog dana simptomi viroze su najjači, dok drugog i trećeg dana polako prestaju, osim kod izuzetno teških slučajeva. Da bi se pacijent pravilno lečio najvažnije je da što pre dođe kod lekara. Jer svaki od ovih virusa izlučuje se stolicom obolelog i može da se identifikuje elektronskim mikroskopom, pa sa tim nalazom i na osnovu kliničke slike može da se ustanovi koji od virusa je uzrok obolevanja.

Opasna dehidratacija

 

Po rečima dr Mandrape, ove viroze nisu opasne i većina obolelih se, bez posledica, oporavi za nekoliko dana. Ipak, ozbiljniji problem može da nastane kod onih koji povraćaju i imaju jak proliv.

 

( Izvor: Bilje i Zdravlje (Jelena Matijević) )
makonda-tracker