odbrambeni mehanizam

Čitajte signale koje vam telo šalje: 9 znakova da se vaš organizam brani od opasnosti

0
Izdvajamo devet takvih mehanizama kojima se nase telo brani, a da toga možda i nismo ni svesni.
foto: Shuterstock
foto: Shuterstock

Ljudsko telo je vrlo kompleksna "zbirka" brojnih sistema i bioloških procesa, od kojih svaki ima svoj zadatak. Odbrambeni mehanizam nas 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, štiti od potencijalnih opasnosti koje mogu da nam naškode, piše Stil.

 

U nastavaku izdvajamo devet takvih mehanizama kojima nas telo brani, a da toga moža i nismo ni svesni, piše sajt Bright Side.

 

Poslednja će vas najviše obradovati: 7 tajni osoba koje NIKADA nisu bolesne

 

1. Zevanje

 

Osnovna namena zevanja je da "rashladi" mozak kada se pregreje, odnosno preoptereti.

 

2. Kijanje

 

Kijanje je način na koji se telo oslobađa od štetnih materija, poput alergena, mikoroba i prašine koji su se nakupili u nosnim putevima.

 

 

foto: Shuterstock

3. Istezanje

 

Svakog jutra se instinktivno, još u krevetu, protežemo kako bismo se pripremili za fizičke izazove koji nas čekaju toga dana. Istovremeno, istezanje pokreće naše mišiće, poboljšava raspoloženje i uspostavlja protok krvi u organizmu.

 

Do sada ste verovali da su nezdrave, a od sada ćete ih jesti svakog dana: Otkrivena najveća zabluda o masnoj hrani

 

4. Štucanje

 

Kada prebrzo jedemo ili dobro ne sažvaćemo hranu, ili se jednostavno prejedemo, dolazi do grčenja dijafragme koja nastaje usled nadražaja živaca ili moždanih centara koji kontrolišu disajne puteve. Štucanjem se naše telo brani.

 

5. Cimanje u snu

 

Znate onaj osećaj kada legnete da spavate i samo što krenete da tonete u san, vaše telo se naglo cimne? Svi mišići vam se naglo zgrče, a vi imate utisak kao da ste pali sa kreveta. Objašnjenje je jednostavno - kada krenete da tonete u san, disanje i puls se usporavaju, mišići se opuštaju, a vaš mozak te signalne tumači kao nagoveštaj smrti. Tako da pokušava da vas spase "udarcem".

 

 

foto: Profimedia

6. Sparušena koža na prstima

 

Razlog za to je reakcija organizma na novo okruženje. Odnosno tako se prilagođava da lakše uzimate vlažne i samim tim klizave predmete, pošto mekana sparušena koža ima veći otpor pa vam stvari neće ispadati iz ruku.

 

7. Gubitak pamćenja

Naš um bukvalno sam briše strašne traumatske događaje iz našeg sećanja.

 

8. Ježenje

 

Ježenje je zapravo fiziološki odgovor na hladan vazduh ili intezivnu emociju, kao što je strah. Adrenalin je takođe, jedan od pokretača ovakvog stanja. Primarna funkcija je da nam pomogne da se zagrejemo kada izgubimo previše toplote

 

Poslednja će vas najviše obradovati: 7 tajni osoba koje NIKADA nisu bolesne

 

9. Plakanje

 

Osim što suze štite oko od kontakta sa stranim predmetima, naučnici veruju da u stresnim situacijama naše telo stvara novi moćan izvor iritacije koji će nam skrenuti pažnju sa bola koji u tom trenutku proživljavamo.

Višak estrogena je okidač mnogih bolesti: Simptomi i prirodno lečenje!

 

 

makonda-tracker