zdravlje žene

Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv! Evo kako izvesti uspešan samopregled i produžiti život

0
Samopregledi su veoma važni za rano otkrivanje raka dojke. Treba ih obavljati jednom mesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa.
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Složen embriološki razvoj i stalni hormonski uticaj na dojku, varijacije u ishrani i higijeni, kao i kvalitetu reproduktivnog života, genetsko nasleđe, (ne)kritična upotreba lekova doveli su do povećanja učestalosti bolesti dojke kod ženske populacije, od čega je najčešća fibrocistična bolest dojke, a najopasnija karcinom dojke, piše Yumama.

 

Evo saveta (za one žene koje ne znaju) i podsećanja (za one koje znaju) kako da izvršite samopregled dojki.

 

Mislite na vreme: 9 promena na dojkama koje upozoravaju na zdravstveni problem

 

Posmatranje

 

Pregled započinje posmatranjem dojki i pazušnih jama - u uspravnom stavu, i to ispred ogledala, nakon tuširanja, a idealni period je nakon menstrualnog ciklusa (od 7. do 10. dana ciklusa). Treba znati da idealna prirodna simetričnost dojki ne postoji, kao i da dojke variraju u veličini, obliku i bolnosti tokom menstrualnog ciklusa. Pri posmatranju dojke i pazušne jame u ogledalu, ruke stoje opuštene niz telo, dok se gornji deo trupa rotira ulevo i udesno. Potom se postupak ponavlja sa rukama oslonjenim na kukove, pa iznad glave. Strpljivo i pažljivo treba posmatrati promenu oblika, veličine i izgleda navedenih regiona.

 

Samopregled

 

Prilikom pregleda desne dojke, desna ruka mora da bude zabačena iznad glave. Sitnim i simultanim kružnim pokretima - jagodicama prstiju (kažiprst, srednji i domali prst) leve ruke, u pravcu kazaljke na satu, opipava se cela zapremina dojke, sa blagim pritiskom prema grudnom košu - da bi se stekao trodimenzionalni utisak eventualne promene. I to počev od regiona ispod ključne kosti, pa sve do pazušne regije, koncentrično se približavajući bradavici (mamili)... sve dok ne budete sigurni da ne postoji neuobičajena bolna osetljivost ili prisustvo čvorića u tkivu dojke, ili bilo kakva druga "nepravilnost". Pregled obavezno treba završiti pritiskanjem bradavice između palca i kažiprsta, suptilno insistirajući na pojavi sekreta. Ako se zapazi sekrecija iz bradavice (krvava, zamućena, bistra...), obavezno kontaktirati lekara.

 

Prvi alarm za uzbunu: 5 neobičnih simptoma raka dojke

Pregled pazušne jame

 

Pregled desne pazušne jame se obavlja nakon pregleda dojke.

 

Pritom je desna ruka zabačena iza glave, tako da se oslobodi što veća regija pazuha. Ispruženim sastavljenim prstima leve ruke (osim palca, koji je uz dlan) se pregleda vrh pazušne jame. Blagim spuštanjem prstiju, uz pritisak niz grudni koš, traže se eventualne promene (čvorići), koje pripadaju uvećanim limfnim žlezdama.

 

makonda-tracker