lažna vest

ISPRAVKA: Prva menstruacija ne otkriva koliko dugo ćete živeti

0

Ispravljamo pogrešno interpretiranu studiju iz 2016. godine koja se odnosi na vezu između prve menstruacije i životnog veka

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

ISPRAVKA: Na portalu Glossy je objavljena netačna vest pod naslovom

"Neverovatno saznanje naučnika: Prva menstruacija otkriva koliko dugo ćete živeti!", o navodnoj vezi između prve menstruacije i očekivanog životnog veka.

 

U članku se pominje studija Univerziteta u San Dijegu iz 2016. godine, koja je pogrešno interpretirana, a analiza portala Raskrinkavanje.ba pokazala je da se u ovom tekstu ističe da prva menstruacija utiče na životni vek, što nije tačno.

 

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Menopause, a u njemu je učestvovalo 16.251 žena iz Inicijative za žensko zdravlje (WHI), i to u postmenopauzi. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi povezanost vremena menarhe (prve menstruacije), početka menopauze i dužine trajanja reproduktivnog perioda sa životnim vekom od 90 godina.

 

Prema saznanjima stručnjaka, kod žena koje su prvu menstruaciju imale sa 12 i više godina zabeležena je “umereno povećana” verovatnoća za dugovečnost.

 

Kod učesnica studije koje su kasnije ušle u menopauzu (prirodnu ili hiruršku) zabeležen je “značajan trend” rasta verovatnoće da će doživeti 90. godinu. Studija je pokazala i da je reproduktivni vek “značajno povezan” s većom verovatnoćom za dugovečnost.

 

Međutim, autori studije napominju da ovi događaji, poput menarhe, menopauze i trudnoće, mogu da ukažu kakvo je opšte zdravstveno stanje, što nije naglašeno u našem članku

 

Uz to, izostavljeni su podaci o vjrovatnoći da će žena doživeti 90. godinu ako je kasnije imala prvu menstruaciju i kasnije ušla u menopauzu. U pitanju su samo procenti na osnovu kojih ne može da se tvrdi da menstruacija otkriva koliko će žena živeti.

 

Pošto ovo naučno istraživanje zapravo nije utvrdilo uzročno-posledičnu vezu između menstruacije i dužine životnog veka, ovaj članak bio je dezinformacija.

 

makonda-tracker