(ne)verovatno

Recept koji munjevito osvaja svet: Žena izlečila sinu karijes bez odlaska zubaru?!

0
Jedna majka probala je recept koji je pronašla u staroj knjizi jednog stomatologa i, navodno, uspela da izleči karijes svom mališanu. Pogledajte kako glasi ovaj neobični recept.
foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ako pitate većinu ljudi može li se karijes i šupljina u zubu izlečiti prirodnim putem, odgovor koji ćete dobiti je da je 99% to nemoguće.

 

Stomatolozi će, takođe, uvek reći da se karijes ne može izlečiti nikako osim zubarskim tehnikama. Rečeno vam je da karijes uzrokuje ishrana s previše šećera. Američka stomatološka udruženja kažu da karijes i šupljine nastaju kada ugljeni hidrati zapnu između zuba, stvaraju kiselu sredinu u kojoj trune gleđ i stvara karijes.

 

Ova mešavina eliminiše karijes i izbeljuje zube!

 

Deo njihovog razloga je tačan (deo o ugljenim hidratima), ali postoji niz rupa u toj teoriji. Postoje mnogi dokumentovani slučajevi plemena i naroda koji žive van modernog društva kojima je gomila ugljenih hidrata zaglavljena u zubima sve vreme, koji nikada ne četkaju ili čiste koncem zube.

 

Veston Prajs (zubar ranog 20. veka) putovao je svetom u potrazi za takvim ljudima, kako bi mogao da prouči njihove zube i temeljno dokumentovao svoja otkrića. Bakterije takođe vole da jedu hranu poput povrća, mesa, voća i mlečnih proizvoda, ali oni nikada nisu imenovani kao uzrok karijesa i šupljine.

 

U oštroj suprotnosti trenutnoj konvencionalnoj "mudrosti", doktor Prajs je pisao o brojnim situacijama u svojoj praksi još 1920-ih i 1930-ih, gde su šupljine i karijesi bili izlečeni bez potrebe za bušenjem i punjenjem plombom. Doktor Prajs je otkrio kroz istraživanje da su šupljine i karijes u zubu uzrokovani nutritivnim nedostatkom i kad je ovaj nutritivni nedostatak ispravljen, šupljina i karijes se leči sam od sebe.

 

Istraživanja doktora Prajsa i drugih pionira su se svodila na tri faktora karijesa, nedovoljno minerala u ishrani, nedovoljno vitamina topivih u mastima (A, D, B i K) i prisustvo fitinske kiseline zbog koje crevni sistem ne apsorbuje pravilno hranjive sastojke.

 

Napravite sami: Čarobna formula za blistavo bele zube (VIDEO)

 

Tokom vremena, ako vašoj ishrani nedostaje vitamina i minerala ili sadrži visoke nivoe fitinske kiseline (iz žitarica, semenki, orašastih plodova i mahunarki), razmer kalcijuma i fosfora neće biti u ravnoteži, što će rezultovati izvlačenjem minerala iz kostiju, odnosno gubljenjem zuba i slabljenjem kostiju. Dakle, dugogodišnje uverenje da šećer uzrokuje karijes je istina, ali ne zato što se bakterije hrane šećerom, već zato što šećer uništava hranjive materije u organizmu.

 

Doktor Prajs govori da hrana koja može da izleči karijes mora da bude hrana koja će da vrati razmeru kalcijuma i fosfora u krvi i koja može da omogući mineralima da se vežu za zube.

"Nije dovoljno samo prestati jesti previše slatkiša ili prerađene hrane", tvrdi on.

Zapravo moramo da jedemo hranu koja sadrži velike količine minerala i vitamina koji će da grade čvrstu zubnu gleđ.


Hrana na koju se treba fokusirati je kokosovo ulje, organski mlečni proizvodi (naročito maslac), organski uzgojeno meso, morski plodovi i supe od kostiju. Organski uzgojeno povrće takođe je sjajno, a idealna bi bila supa od kostiju s povrćem, jetra itd. Razmislite zašto i doktor govori o organskim proizvodima jer sve drugo ni nije hrana dostojna čoveka. Ograničite namirnice koja imaju visok udeo fitinske kiseline poput žitarica, mahunarki, orašastih plodova i semenki, kao i prerađene hrane koja je će da poremeti ravnotežu šećera u krvi.

 

Dodaci ishrani koje treba uzeti u obzir su: fermentisano ulje iz jetre bakalara, magnezijum – potrebno za pravilno korišćenje kalcijuma i fosfora, želatin – ako nemate vremena za supu to je dobar izbor jer je odlična za desni i probavu.

Može li se telo samo zalečiti?

 

Nema više opravdanja za nekorišćenje konca za zube: Održavajte higijenu usta (VIDEO)

 

Da ovaj princip lečenja karijesa zaista uspeva dokazala je i jedna majka koja je svom sinu uspešno izlečila karijes. Ako nemate potrebna ulja iz ovog članka, Prajs upozorava da uvek možete da koristite kokosovo ulje.

 

makonda-tracker