obratite pažnju

Kako se odbraniti od napada psa? Govorom tela pokazuje da se sprema za ujed, ali postoje načini da se zaštitimo

0

Budući da svojim ponašanjem, pogledom i stavom agresivan pas prethodno pokazuje da bi mogao da napadne, veoma je važno primeniti ove trikove kako bi se umirio i povukao.

Govor tela i ponašanje psa pokazuju da li se sprema za napad, pa je ponekad moguće zaštititi se na vreme.
Govor tela i ponašanje psa pokazuju da li se sprema za napad, pa je ponekad moguće zaštititi se na vreme.foto: Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Psi su poznati kao čovekov najbolji prijatelj, ali dobro znamo da u nekim slučajevima ove životinje mogu da postanu agresivne i predstavljaju pretnju.


Posebno je to slučaj sa psima lutalicama, koje možda nisu dovoljno socijalizovani ili dresirani, a napadi pasa mogu da budu prilično zastrašujuća i traumatična iskustva od kojih je nekada nemoguće odbraniti se.


Ipak, postoji nekoliko smernica koje vam mogu pomoći da održite kontrolu i smirite situaciju.

Kako znati da se pas sprema za napad?

 

  • Psi obično pokazuju znakove agresije mnogo pre ujeda:
  • režanje
  • lajanje
  • pokazivanje zuba
  • ukočen, uspravan rep uz povremeno mahanje
  • agresivan govor tela u vidu intenzivnog pogleda i napetog stava
  • nakostrešena dlaka u predelu repa

 

Kako se zaštititi od napada psa?

 

Govor tela i ponašanje psa pokazuju da li se sprema za napad, pa je ponekad moguće zaštititi se na vreme.
Govor tela i ponašanje psa pokazuju da li se sprema za napad, pa je ponekad moguće zaštititi se na vreme.foto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Ostanite mirni i izbegavajte kontakt očima


Ukoliko vam put prepreči pas koji deluje opasno i na neki način vam pokazuje da imate razloga za brigu, prvo što treba da uradite jeste da ostanete mirni po svaku cenu.


Psi mogu da osete strah, a on može da bude okidač za njihovu agresiju. Zbog toga izbegavajte direktan kontakt očima sa psom, pošto bi on mogao da ga vidi kao izazov ili pretnju.


Umesto toga, spustite glavu i trudite se da ne gledate životinju pravo u oči.


Polako se povucite


Ako vidite da vam pas prilazi, pokušajte da se udaljite smireno i sporo. Ne okrećite mu leđa i ne trčite, jer bi to moglo da izazove njegov instinkt da pojuri plen.


Ako je u blizini neki veći predmet poput kante za smeće ili klupe, ili makar drvo, potrudite se da se nađe između psa i vas jer može da posluži kao barijera i spreči psa da vam se previše približi. Ukoliko nema ničega, poslužite i torba ili jakna.

 

Veoma je važno posmatrati govor tela psa i ne izazivati ga ako vam deluje kao da se sprema za napad.
Veoma je važno posmatrati govor tela psa i ne izazivati ga ako vam deluje kao da se sprema za napad.foto: Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Budite smireni ili glasni


Primetite li da vam pas prilazi opasno blizu iako ste primenili sve nabrojano, glasno mu poručite da se skloni kako biste ga uplašili. Jasnim, odlučnim glasom viknite: "Ne", "Idi", "Beži", nešto kratko i jednostavno, što bi moglo da ga prepadne i natera da se povuče.


Zaštitite se


U slučaju da do napada ipak dođe, iskoristite za zaštitu sve što vam je na raspolaganju: ranac, granu, bilo šta, ciljajući na njušku ili glavu. Ako vas obori, sklupčajte se u položaj fetusa i zaštitite glavu i vrat rukama.


Potražite medicinsku pomoć


Ako ste napadnuti, čak i ukoliko povrede deluju bezazleno, obavezno što pre posetite lekara kako biste bili pregledani i dobili odgovarajuću negu i savete.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Zašto neki psi napadaju punog stomaka?

 

makonda-tracker