obrtite pažnju

Ako imate neki od ovih problema možda vam je vid ugrožen: Koji su simptomi katarakte?

0

Ukoiko oni koji boluju od katarakte ne reaguju na vreme na simptome, može se desiti da im vid bude ugrožen, pa čak i da oslepe. 

 

 

Koji su simptomi katarakte?
Koji su simptomi katarakte? foto: Africa Studio/Shutterstock

Katarakta koja je poznata i pod nazivom siva mrena u stvari predstavlja zamućenje očnog sočiva.

 

To je gusto, zamućeno područje koje se formira u sočivu. Ono se vremenom polako razvija i na dolazi do tačke kada počinje da ometa vaš vid.

 

Može se desiti da osoba u slučaju da ne reaguje na vreme i poptuno izgubi vid usled formiranja katarakte. 

 

A ova bolest najveći izrok slepila na svetu, pošto je prema podacima Godišnje biblioteke javnog zdravlja kriva za čak 50 posto svih slučajeva. 

 

Koje su glavne vrste katarakte? 

 

Postoje tri osnovne vrste katarakte
Postoje tri osnovne vrste katarakte foto: Cookie Studio/Shutterstock

Postoje tri glavne vrste katarakte koje utiču na različite delove sočiva:

 

  • nuklearna katarakta ( zamućenje sočiva u jezgru ) 
  • kortikalna katarakta (  zamućenje u korteksu sočiva )
  • subkapsularna katarakta (  u ili u blizini kapsule )

 

Koji su simptomi katarakte? 

 

1. Vid vam se muti 

 

Katarakta je u početku mala i ima mali uticaj na vaš vid. Takav da vam stvari koje vidite mogu izgledati malo mutne - recimo poput gledanja neke impresionističke slike, piše Health Line. 

 

Ovaj efekat se obično povećava tokom vremena, tako da vid tih osoba počinje da se muti sve više. 


2. Lošije vidite noću 

 

Kako katarakte napreduju, počinju da tamne sa žutom ili braon nijansom. To počinje da utiče na noćni vid i da otežava određene noćne aktivnosti, kao što je na primer vožnja. Čak je studija sa Univerziteta Curtin u Australiji pokazala je da lečenje katarakte smanjuje rizik od saobraćajnih nesreća za 13 procenata.

 

* Ako sumnjate da imate kataraktu, budite veoma oprezni noću i nemojte da vozite ako osećate da vam je vid ugrožen.

 

3. Odsjaj jakog svetla

 

Osetljivost na svetlost je čest simptom katarakte. A odsjaj jakog svetla može biti bolan, posebno za one sa zadnjom subkapsularnom kataraktom, po istraživanju klinike Mejo. Ove vrste katarakte počinju na zadnjoj strani sočiva, blokirajući put svetlosti i često ometaju čitanje.

 

4. Vidte oreole ili prstenove oko svetlosti?

 

Zamućenje sočiva može dovesti do difrakcije svetlosti koja ulazi u vaše oko. Ovo može dovesti do pojave oreola oko izvora svetlosti. Oreoli ili prstenovi oko svetla, ponekad u različitim bojama, mogu veoma otežati vožnju. Ovo je još jedan razlog zašto vožnja noću, posebno kada su ulična svetla i farovi upaljeni, može biti opasna ako imate kataraktu.

 

5. Često vam trebaju nove naočare? 

 

Često potreba za novim naočarima može biti jedan od simptoma katarakte
Često potreba za novim naočarima može biti jedan od simptoma kataraktefoto: Dmitriy Shironosov / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako vam često trebaju jače naočare ili sočiva, možda imate kataraktu. Prosta kupovina novih naočara za čitanje iz apoteke neće rešiti problem. Posetite očnog lekara što pre ako primetite da vam se vid brzo menja, pošto to znači da možda imate kataraktu ili neki drugi problem. 

 

6. Vid vam može požuteti 

 

Kako katarakta napreduje, sve veće količine proteina koje zamagljuju vaše sočivo mogu postati žute ili braonkaste. Ovo dovodi do toga da sva svetlost koja dolazi u vaše oko ima žutu nijansu.

 

Skoro kao da nosite naočare za sunce sa "plavim blokatorom", kako se reklamiraju na TV-u, koje blokiraju plavo i ljubičasto svetlo. Ovo menja način na koji vidite boju i smanjuje vašu sposobnost da razlikujete boje.

 

Bonus video: 

 

 

Glossy tim - Health Line 

 

 

 

 

 

makonda-tracker