grozno

Zašto muve trljaju nogu o nogu kad slete na hranu? Nikada ne biste pogodili ODGOVOR, a kad čujete NEĆE VAM SE DOPASTI

0

Telo muva je prekriveno dlačicama koje su našem oku nevidljive 

Zašto muve trljaju nogu o nogu?
Zašto muve trljaju nogu o nogu?foto: Shutterstock / Tiago M Nunes

Dlake na njihovim udovima služe kao detektori za letenje, pronalaženje hrane i druge stvari. Zbog toga je muvama važno da one uvek budu čiste. 

 

Veruje se da su muve nastale u Aziji, ali danas žive svuda gde žive ljudi, osim Antarktika i možda nekoliko ostrva. Nikad nigde ne idu sami. U divljini i pustinji, gde nema ljudi, nećete naći nijednu muvu.

 

Ali znate li zašto muve zapravo trljaju noge? Odgovor je zato što ih čiste. One svoje noge trljaju u svakoj prilici.

 

 

Njihovi udovi su osetljivi i imaju mnogo više funkcija nego što mi to mislimo. Na sebi imaju receptore za ukus, tako da muve zapravo mogu da osete ukus nogama. Muve ne mogu da žvaću, pa su na dijeti koja se sastoji isključivo od tečnosti.

 

Ako je hrana koju su odabrali za sledeći obrok čvrsta, imaju poseban ritual da je učine jestivom. Naime, muva povrati probavne sokove na svoju buduću hranu, a ti je sokovi razbijaju na najsitnije komade koji se mogu piti. Takođe, izbacivanje ovih sokova oslobađa prostor u stomaku za novu hranu.

 

Nije nepoznato da muve često sede na hrani. Međutim, iako izgledaju bezopasno, nisu. Prvo, prosipaju svoje probavne sokove po hrani, što je već dovoljno odvratno, a morate zapamtiti da muve sleću svuda, ne uvek na cveće, ali i svakakve gadosti (pokvarena hrana, kontejneri i slično).

 

Muve mogu ozbiljno da ugroze ljudsko zdravlje
Muve mogu ozbiljno da ugroze ljudsko zdravlje foto: Shutterstock / nachismaneanu

 

Dakle, njihovi udovi sakupljaju sve mikrobe sa tih mesta. Kada muva sleti na hranu, ona prenosi sve te bakterije u vaš obrok. Neki od mikroba koje nose mogu čak izazvati bolesti, kao što su kolera i tifus.

 

Jednom je čak napravljen eksperiment da se pokaže šta se zapravo tamo dešava. Pripremljene su dve činije: u jednoj je bio crveni prah neke vrste začina, a u drugoj beli pirinač. Muve su migrirale iz posude za začine u činiju za pirinač i nazad. Ubrzo je pirinač bio prekriven crvenim začinima.

 

Sada zamenite ovaj bezopasni začin nečim odvratnijim, a pirinač svojom večerom.

 

Muve su prenosioci ozbiljnih bolesti
Muve su prenosioci ozbiljnih bolestifoto: Shutterstock / Mr.Teerapatt Aroon

 

Dakle, uvek treba da pokrijete hranu kako biste bili sigurni da muva ne hoda po njoj ili još gore, ne pljuje na nju. Ali ne brinite ako muva uspe da sleti na vaš sendvič na sekund pre nego što je oterate. Nema potrebe da ga bacate, ako ste brzo reagovali, bezbedni ste.

 

Takođe, stručnjaci kažu da prosečna zdrava osoba ima dovoljno jak imuni sistem da odbije parazite.

 

Iako su muve odvratne i dosadne, korisne su i jer oprašuju cveće. Takođe, da muve ne postoje, naša planeta bi bila još prljavija jer recikliraju deo ljudskog otpada. Oni su takođe važan deo ekosistema jer su hrana za ptice, paukove, guštere, žabe i mnoge druge životinje.

 

 

makonda-tracker