obratite pažnju

Jedan simptom je najspecifičniji: Kako prepoznati autoimunu bolest KOSTIJU?

0

Hronični nebakterijski osteomijelitis možete prepoznati po simptomima, nakon kojih je nužno javiti se doktoru kako bi uspostavio dijagnozu.

foto: DimaBerlin / Shutterstock
foto: DimaBerlin / Shutterstock

Nedavno je ceo region bio duboko potresen vešću da je Armin Begović, sin pevača Enesa Begovića, izgubio život nakon borbe s autoimunom bolešću kostiju, i to malo pre nego što je trebalo da dočeka dolazak sina na svet. O njegovoj bolesti nije se puno pisalo, niti se zna mnogo detalja, ali, uopšteno, o bolesti kostiju postoje stvari koje bi trebalo znati, kao i koji su potencijalni simptomi koji ukazuju da budemo oprezni.

 

Jedan od retkih poremećaja zove se hronični rekurentni multifokalni osteomijelitis, poznati i kao hronični nebakterijski osteomijelitis — u pitanju je poremećaj koji izaziva inflamaciju, odnosno upalu kostiju. Kako se navodi na sajtu Columbia Doctors, ovo je autoimuna  bolest u kojoj imuni sistem greškom napada zdravo tkivo i organe, izazivajući upalu.

 

 

Kako do toga dolazi?

 

Osteomijelitis može nastati kada bakterija ili gljivica napadnu kosti. Kod dece, infekcije kostiju dešavaju se kod dugih kostiju ruku i nogu. Kod odraslih, pojavljuju se u kukovima, kičmi, stopalima. Infekcije kostiju mogu da se dese odjednom ili da se razvijaju tokom dužeg perioda vremena. Ako se ne tretiraju kako treba, mogu da učine kost trajno oštećenom.

 

Šta uzrokuje osteomijelitis?

 

Mnogi organizmi, najčešće Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok), kako piše zdravstvena platforma Healthline, putuju kroz krvotok i mogu uzrokovati infekciju kostiju. Najčešće nastaje kao posledica prodora bakterija u krvotok, uglavnom iz nekog već postojećeg žarišta. Infekcija može početi u jednom delu tela i proširiti se putem krvotoka do kostiju. Kod preloma pak bakterija može ući i napasti, što vodi i do osteomijelitisa. Pomenuta bakterija Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) se najčešće pojavljuje na koži, ali ne uzrokuje uvek zdravstvene probleme. Ipak, ona može pobediti oslabljeni imuni sistem, a takođe i da uzrokuje infekcije u povređenim područjima. 

 

prodor bakterija u krvotok može dovesti do osteomijelitisa
prodor bakterija u krvotok može dovesti do osteomijelitisafoto: Csaba Deli / Panthermedia / Profimedia

Koji su simptomi?

 

Obično je najupečatljiviji simptom dubok koštani bol, kao i osetljivost na pritisak. Drugi česti simptomi jesu:

 

  • groznica, temperatura i hladnoća
  • crvenilo na inficiranom području
  • suvoća
  • oticanje
  • nemogućnost korišćenje tog uda
  • nadraženost i malaksalost

 

Vaš doktor može koristiti više metoda da bi dao dijagnozu za vaše stanje ako imanje simptome bolesti kostiju. Uradiće fizički pregled da proveri natečenost, pol, diskoloraciju, zatim, najverovatnije, test krvi, bris grla, urinokulturu, analizu stolice... Moguć je i skener kostiju.

 

 

 

makonda-tracker