da li ste znali?

Zovu ga tečno zlato jer je u njemu tajna zdravog života, ali... 3 situacije kad NE SMETE da koristite maslinovo ulje

0

Maslinovo ulje je jedna od najzdravijih namirnica na svetu, ali kao i sve ostalo, i ono ima svoje mane.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Maslinovo ulje je jako zastupljeno, a zbog svojih koristi koje ima na organizam, njegova primena je jako široka. Koristi se u gastronomiji, lepoti, kozmetici, nezi, skoro da ne postoji segment života u kom nema maslinovog ulja.

 

Ono je poznato i pod nazivom "tečno zlato", eliksir zdravlja i dugovečnosti, ali i čovekov broj 1 kao saveznik protiv brojnih bolesti. Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline, lecitin, polifenole i vitamine A, D, E i K.

Ipak, uprkos svemu ovome, postoje samo tri situacije kad ne bi trebalo da koristite maslinovo ulje jer vam tada ono neće koristiti.

 

1. Maslinovo ulje za prženje

 

Izuzetno je dobro za rad srca, međutim nikako ne sme da se izlaže visokim temperaturama. Ova tema nikad nije do kraja istražena, ali se zna da zagrevanjem ulje gubi svoju strukturu, pa je najbolje koristiti ga kao začin.

 

maslinovo ulje
foto: Profimedia

2. Maslinovo ulje za roštilj

 

Nije štetno koristitiga u ove svrhe, ali je totalno beskorisno s obzirom da ono tada nema nikakav značaj za naš organizam, jer, naprosto, samo izgori.

 

3. Maslinovo ulje za lice

 

Prilično je rasprostranjena upotreba ovog ulja za kosu, masažu ili negu kože, međutim ne bi trebalo da ga koristite u nezi lica, naročito ako ste skloni aknama. Maslinovo ulje zatvara pore jer je gusto i nikako ne pogoduje našem licu.

 

 

makonda-tracker