POTVRĐENO

Značajno menjaju ponašanje i raspoloženje: Kako amfetamin utiče na mozak

1

Na koji način deluju amfetamini i kako se ponaša osoba pod dejstvom ovih supstanci?

foto: Shutterstock / Arif biswas
foto: Shutterstock / Arif biswas

Telo Mateja Periša, koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra 2021. godine  pronađeno je 18. maja u reci Dunav u Beogradu.

 

 Više javno tužilaštvo je naložilo obdukciju tela, a sada su stigli rezultati toksikoloških analiza nakon čega je saopšteno da su u telu nestalog Splićanina pronađene psihoaktivne supstance.

 

- Rezultati toksikoloških analiza su pokazali prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Takodje, u uzorku kose je identifikovan kokain i benzoilekgonin u tragovima - saopštilo je Tužilaštvo, navodeći da su komisijsko veštačenje obavila su tri veštaka, lekara specijalista sudske medicine.

 

Šta su amfetamini i kako deluju na ljudski mozak?

 

Amfetamini su stimulansi koji deluju na centralni nervni sistem. Sintetički amfetamini se nazivaju metamfetamini.  To je sintetički stimulans mozga koji uzrokuje promene mentalnih i motoričkih funkcija.

 

U medicinsku amfetamini se koriste kod stanja izazvanih prehladama, kod povišene temperature, ali i kao sredstvo za mršavljenje.

 

Ukoliko se zloupotrebe amfetamini podstiču aktivnost organizma do krajnjih granica izdržljivosti redukujući osećaj gladi i umora.

 

Metamfetamin se dobija preradom efedrina ili pseudoefedrina koji se koriste kao lek. Dejstvo amfetmina i metamfetamina je veoma slično, samo su efekti jače izraženi kod metamfetamina.

 

Amfetamini
foto: Shutterstock / Arif biswas

 

U mokraći je moguće pronaći tragove amfetamina u perodu od 8 do 24 sata od upotrebe, a kod metamfetamina 2 do 3 dana.

 

Kako izgleda amfetamin? 

 

Amfetamini je najčešće u tableta, takozvanog spida,  koji je sintetički derivat amfetamina. Osim u obliku tableta, može se naći i u obliku belog praha bez mirisa, gorkog ukusa. 

 

Nešto ređe se pakuje u kapsule i kristale. U prodaji na ulicama najčešće Standardna pakovanja su providne najlonske kesice sa prahom ili sa kristalićima. Čistoća praha je 6 do 10%.

 

Amfetamin
foto: Shutterstock / Syda Productions

 

Kristalići (metamfetamin), slični ledu izazivaju jaču reakciju i imaju dugotrajno delovanje (maksimalno i do 30 sati).

 

Kako se koristi amfetamin?

 

Najčešće se konzumira ušmrkavanjem ali može i gutanjem, pušenjem ili intravenski. Intravenski način korišćenja je veoma opasan usled povećanog rizika od predoziranja ili od inficiranja korišćenjem zajedničke igle.

 

Kakvo dejstvo amfetamin ima na telo čoveka?

 

Nakon konzumacije dejstvo počinje 15-30 minuta  i traje nekih 4-6 sati. Nakon uzimanja ovog opijata čovek se oseća se nemirno, uznemireno i čudljivo, ponekad i zlovoljno.

 

Veće doze pojačavaju efekte, a osoba postaje sve više uzbuđena, govorljiva i proživljava lažan osećaj samopouzdanja ili nadmoćnosti; može se ponašati i na bizaran način; neki postaju agresivni i neprijateljski raspoloženi.

 

Amfetamin
foto: Shutterstock / Monstar Studio

 

Uticaj amfetamina na mozak? 

 

Povećana živahnost, pozitivna promena raspoloženja, osećaj ugodnosti, povećana pričljivost, povećana agresivnost, osećaj izdržljivosti i snage, nezainteresovanost za prijatelje i seks, smanjeni apetit, paranoja.

 

Kakvi su fizički znaci da je osoba uzela amfetamin?

 

Najčešće se javljaju suva usta, glavobolja, ubrzan rad srca, ubrzano disanje, povećan krvni pritisak, povišenje telesne temperature, raširene zenice.

 

Osim njih tu su i znojenje i povišena temperatura, crvenilo izazvano visokom temperaturom, proliv ili zatvor, zamagljen vid, grčenje, trzavica, nemir, vrtoglavica, gubitak orijentacije, nekontrolisani pokreti (grčevita stezanja, drhtanje), nesanica, ranice po telu, ukočenost, omamljenost

Amfetamini su lako uočljivi standardnim testovima na drogu. Ostaju u urinu 24-72 sata nakon konzumacije. Metamfetamini ostaju u organizmu neznatno duže 24-96 sati.

 

Amfetamini
foto: Shutterstock / Saiful52


 

Amfetamini stvaraju telesnu, ali i psihičku zavisnost

 

Dugotrajnim uzimanjem amfetamina, telo stvara određenu toleranciju pa osoba povećava dozu i tako metamfetamin postane potrebna supstanca u čovekovom telu za normalno funkcionisanje.

 

To je najveći problem kod odvikavanja i zato su potrebne povećane količine lekova da bi se postigli željeni rezultati.

 

Kod korisnika velikih količina amfetamina kroz duži period vremena može se razviti amfetaminska psihoza. To je mentalni poremećaj sličan paranoidnoj shizofreniji.

 

 

makonda-tracker